Acorduri românești sub bagheta dirijorului Horia Andreescu la Young Euro Classic

Acorduri românești sub bagheta dirijorului Horia Andreescu la Young Euro Classic

După succesul răsunător de care s-a bucurat Orchestra Națională de Tineret, în anul 2014, în cadrul Festivalului Young Euro Classic, anul acesta Ochestra Sinfonietta va oferi, pe 19 august, publicului german un concert sub bagheta dirijorului Horia Andreescu.

Repertoriul va cuprinde Rapsodia op. 11 nr. 2 în re major, de George Enescu, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră, op. 23, de P.I. Ceaikovski, precum şi Simfonia nr. 8, op. 88, în sol major, de A. Dvorak.

Prezenţa orchestrei române „Sinfonietta” la ediţia din acest an a Festivalului reprezintă ea însăşi un semn de recunoaştere a valorii tinerilor muzicieni români, aceştia evoluând alături de formaţii de prestigiu din Europa şi din lume, între care amintim Orchestra Federală de Tineret (Germania), Modernt Kammarorkester (Suedia / Olanda), National Youth Orchestra (Marea Britanie), Ungdomssymfonikerne (Norvegia), Ochestra Simfonică a Academiei de Muzică Ceaikovski din Kiev (Ucraina), Gunagzhou Youth Orchestra (China), I, Culture Orchestra (Polonia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Belarus, Azerbaidjan, Armenia), precum şi nou-înfiinţata „Orchestră a Păcii – Young Euro Classic”, formată din muzicieni din Ucraina, Rusia, Germania şi Armenia.

Orchestra Sinfonietta a fost înfiinţată, ca şi Orchestra Română de Tineret, la iniţiativa şi cu participarea violoncelistului Marin Cazacu, fiind considerată „sora mai mică” a acesteia. Orchestra este pregătită de către maestrul Horia Andreescu, debutând în anul 2010 în cadrul Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii”, la Sinaia.

Horia Andreescu, dirijor, absolvent al Conservatorului din Bucureşti, a urmat cursuri la Academia de Muzică din Viena, precum şi la cea din München, sub îndrumarea lui Sergiu Celibidache. Cruce (2006), şi cu Premiul Comitetului Național UNESCO Pentru Dezvoltare Culturală (2002).

Festivalul Young Euro Classic a fost fondat în scopul punerii la dispoziţie a unei platforme pentru cele mai bune orchestre de tineret din întreaga lume. Iniţiator a fost, în anul 2000, Deutscher Freundeskreis europäischer Jugendorchester e.V. („Cercul German de Prieteni ai Orchestrelor Europene de Tineret“). Anual, Young Euro Classic oferă programe muzicale inedite, concepute într-un stil vizionar. Pentru succesele înregistrate, organizatorii festivalului au obţinut recunoaşterea oficială din partea Landului Berlin.