Vandalism la Cimitirul Militar din Chișinău

Vandalism la Cimitirul Militar din Chișinău

Coroanele de flori depuse la Cimitirul Militar din Chișinău cu ocazia Zilei Armatei Române au fost distruse. Ambasada României în Rep. Moldova a dat publicității un comunicat prin care își exprimă indignarea față de aceste acțiuni, informează Unimedia.

Coroanele și coșurile de flori au fost depuse pe 25 octombrie curent, la cimitirul situat de bulevardul Decebal din Capitală.

„Actul huliganic, petrecut în noaptea de 25 spre 26 octombrie 2013, reprezintă o gravă încălcare a convenţiilor internaţionale referitoare la mormintele militarilor căzuţi la datorie, a legislaţiei naţionale privind profanarea mormintelor şi a normelor civilizate ce presupun un minim respect faţă de rămăşiţele pământeşti. Din acest motiv, nicio viziune politică sau identitară nu poate servi despre scuză pentru astfel de acte”, se precizează în comunicat.

Totodată, reprezentanții Ambasadei României au mulțumit celor care au participat la ceremoniile dedicate Zilei Armatei Române și au asigurat bunul mers al acestora.

La depunerea de flori au participat ataşatul român al Apărării în Republica Moldova, colonelul Dumitru Neacşu, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Republicii Moldova și veterani de război ai Armatei Române. Un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei a oficiat o slujbă religioasă pentru pomenirea ostașilor căzuți la datorie.

Și Primăria municipiului Chişinău condamnă actele de vandalism care au avut loc în Cimitirul Militar din sectorul Botanica, calificându-le, potrivit unui comunicat de presă, drept ”incitare la ură, care încalcă principiile europene şi internaţionale privind mormintele militarilor căzuţi la datorie, dar şi legislaţia naţională”.

În Cimitirul de Onoare din bd. Decebal se găsesc mormintele militarilor din mai multe state participante la Primul Război Mondial, inclusiv România, Federaţia Rusă, Austro-Ungaria, Franţa, Polonia, Cehoslovacia şi Grecia. De asemenea, în acest Cimitir au fost înmormântaţi ostaşii căzuţi în luptele din vara anului 1941, în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Ultimul şef de stat care a vizitat teritoriul cimitirului a fost Majestatea Sa Regele Mihai I al României.