Acasă Cultura / Culte Actor român, căştigător la categoria „Cel mai bun actor” a Festivalului...

Actor român, căştigător la categoria „Cel mai bun actor” a Festivalului de Film de la San Sebastián

Foto: digi24

Bogdan Dumitrache a primit, sâmbătă seară, premiul la categoria „cel mai bun actor” a Festivalului de Film de la San Sebastián pentru rolul din pelicula „Pororoca”, de Constantin Popescu, anunţă digi24.

Actriţa Dolores Fonzi i-a înmânat premiul, iar Bogdan Dumitrache a mulţumit regizorului şi scenaristului Constantin Popescu şi a dedicat trofeul fiicelor lui.

„Pentru mine, a fost o experiență extraordinară. Pentru un actor, este o oportunitate foarte rară să întâlnești un așa scenariu, un personaj care are parte de o transformare atât de mare, de la o viață normală la abis, cu un cumul atât de variat de emoții și trăiri”, a declarat Bogdan Dumitrache la conferința de presă de la San Sebastian.

„Sper ca acest premiu să însemne expunere din punct de vedere profesional, mai multe roluri. E un film puternic, un film pe care cred că ar trebui să-l vadă toți părinții”, a mai spus acesta, potrivit sursei citate.

Presa spaniolă a primit cu entuziasm prezența echipei românești, iar cronicile la superlativ a plasat filmul românesc printre favoritele la marile trofee ale festivalului, încă de la prima proiecție.

Canalul TCM l-a nominalizat pe actorul Bogdan Dumitrache ca „principal candidat la trofeul pentru Cel mai bun actor”, și a numit „Pororoca” drept un film „colosal”. Revista de cinema „EAM Magazine” spune despre film că este „o demonstrație de mizanscenă, ce subliniază talentul unui cineast care distruge spiritul rigid obișnuit al cinematografiei practicate de conaționalii săi și ce atinge un pisc inedit al excelenței în cinematografia recentă europeană”, în timp ce „EcoDiario” vorbește despre modul în care regizorul reușește, prin Pororoca, „să își scufunde publicul într-o silențioasă putere a vinei”.

„Pororoca” spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.

Din distribuţia „Pororoca”, al treilea lungmetraj regizat de Popescu, mai fac parte Iulia Lumânare, Costin Dogioiu, Ştefan Raus şi Adela Marghidan.

„Pororoca” este o producție Scharf Film, Irrévérence Films, susținut de CNC România, Centre national du cinéma et de l’image animée, Aide aux Cinémas du Monde, Institut Français, cu sprijinul Eurimages. Scenariul și regia sunt semnate de Constantin Popescu.

Din distribuția filmului fac parte: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Adela Mărghidan, Ştefan Răuş, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Pârvu, Izabela Neamţu, Dragoş Olaru, Angel Popescu, Mircea Gheorghiu. Imaginea este semnată de Liviu Mărghidan, montajul – Corina Stavilă, sound design – Mihai Bogos.

„Pororoca” va fi distribuit în cinematografele din România probabil la începutul anului viitor, a declarat Bogdan Dumitrache.

De asemenea, juriul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian din acest an a fost prezidat de John Malkovich și i-a avut ca membri pe actrițele Dolores Fonzi și Emma Suárez, regizorul William Oldroyd, producătorul Paula Vaccaro, scenaristul Jorge Guerricaechevarría și André Szankowski, director de imagine. Câștigătorul trofeului Concha de oro din acest an a fost James Franco, pentru filmul „The Disaster Artist”.

Născut pe 2 mai 1977, Bogdan Dumitrache a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” în 1999, la clasa lui Mircea Albulescu. A debutat în teatru pe scena Nottara, în 2000. În film, a jucat, între altele, în „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), de Cristi Puiu, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006), de Cătălin Mitulescu, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (2011), de Adrian Sitaru, care i-a adus trofeul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Locarno, şi „Poziţia copilului” (2013), de Călin Peter Netzer, peliculă premiată cu Ursul de Aur.

În 2016, Bogdan Dumitrache a putut fi văzut pe marile ecane în „Dublu”, de Catrinel Dănăiaţă, şi în „Sieranevada”, de Cristi Puiu. Anul acesta, în „Mariţa”, lungmetrajul de debut al lui Cristi Iftime care a primit Marele Premiu al Juriului FEDEORA pentru cel mai bun film din competiţia „East of the West” a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary.

Bogdan Dumitrache este unul dintre cei mai importanți actori ai Noului Val, în portofoliul lui regăsindu-se titluri precum: “Trafic”, de Cătălin Mitulescu, “Moartea domnului Lăzărescu”, de Cristi Puiu, “Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, de Cătălin Mitulescu, “Portretul luptătorului la tinerețe”, de Constantin Popescu, “Din dragoste, cu cele mai bune intenții”, de Adrian Sitaru (Cel mai bun actor la Festivalului Internațional de Film de la Locarno în 2011), “Poziția copilului” de Călin Netzer, “Când se lasă seara peste București sau Metabolism”, de Corneliu Porumboiu.

Ajuns la cea de-a 65-a ediție, prestigiosul Festival de Film de la San Sebastian, Spania, adună anual unele dintre cele mai importante nume ale cinematografiei mondiale. Anul acesta, filmul românesc a concurat alături de nume precum Antonio Méndez Esparza (”La vida y nada más”), Jon Garaño şi Aitor Arregi (”Handia”), Manuel Martín Cuenca (”El autor”), Nobuhiro Suwa (”The Lion Sleeps Tonight”), Olivier Nakache şi Eric Toledano (”C’est la vie!”), Barbara Albert (”Licht”), Alexandros Avranas (”Love Me Not”), Matt Porterfield (”Sollers Point”), James Franco (”The disaster artist”), Diego Lerman (”Una especie de familia”), Anahi Berneri (”Alanis”), Ivana Mladenovic (“Soldații”), Urszula Antoniak (”Beyond Words”), Robert Schwentke (”The Captain”), Emmanuel Finkiel (”La Douleur”), Jean Libon şi Yves Hinant (”Ni Juge, Ni Soumise”).