Actorii din Sfântu Gheorghe în „Hamlet” pe scena din Gdańsk (Polonia)

Actorii din Sfântu Gheorghe în „Hamlet” pe scena din Gdańsk (Polonia)

România va participa la Festivalul Internaţional de Teatru „Shakespeare” de la Gdańsk, una dintre cele mai prestigioase manifestări teatrale europene, care se desfășoară în acest an în perioada 31 iulie-9 august.

Spectacolul românesc pregătit pentru ediţia din acest an este „Hamlet” de William Shakespeare, în regia lui László Bocsárdi şi interpretarea Teatrului „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe, jucându-se în data de 3 august pe scena Teatrului Wybrzeże din Gdańsk, fiind urmată de o discuţie cu publicul.

Festivalul se află anul acesta la cea de-a nouăsprezecea ediţie şi va prezenta spectacole din Polonia, Danemarca, Ungaria, Portugalia, România și Anglia, printre care realizări ale unor creatori renumiți cum sunt Luk Perceval, László Bocsárdi, Robert Sturua sau simbolul britanic al avangardei muzicale, The Tiger Lillies (The Tiger Lillies perform Hamlet, Teatrul Republique din Copenhaga). Cu un program shakespearian va evolua și starul jazzului portughez, Maria Joao. Festivalul va fi însoțit, în mod tradițional, de un program de ateliere, performance-uri, întâlniri cu creatori.

Proiectul propus este inclus în programul ICR Varşovia de promovare a teatrului românesc. Una dintre filierele acestei direcţii de activitate este participarea la festivaluri prestigioase, vizibile, care atrag un mare număr de spectatori şi oameni de teatru. Acesta este fără îndoială şi cazul Festivalului „Shakespeare” de la Gdańsk, singurul festival de acest tip din Polonia, la care organizatorii – Teatrul Shakespearian din Gdańsk și Fundația Theatrum Gedanense – invită anual cele mai bune spectacole shakespeariene din întreaga lume.

O expresie a aprecierii internaţionale de care se bucură Festivalul este, printre altele, şi stabilirea la Gdańsk a sediului Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, organizaţie iniţiată în 2006.