Agenda de cooperare dintre România și SUA este deosebit de pozitivă pentru...

Agenda de cooperare dintre România și SUA este deosebit de pozitivă pentru următorii ani

DISTRIBUIȚI

Marți, 19 septembrie, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, împreună cu şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, și șeful Direcției Informații Militare, generalul-maior Marian Sima, a avut o întrevedere, la Casa Albă, cu adjunctul consilierului prezidenţial pentru securitate naţională, Ricky Waddell. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte referitoare la situația de securitate internațională și principalele provocări cu care se confruntă Alianța și cooperarea în domeniul apărării.Ministrul Fifor a apreciat nivelul excelent de cooperare la nivel bilateral și în cadrul Alianței, subliniind importanța consolidării parteneriatului strategic cu SUA ca un pilon fundamental pentru apărarea și securitatea României. În context, oficialul american a evidențiat că agenda de cooperare dintre România și SUA este deosebit de pozitivă pentru următorii ani.

Partea română a reiterat agajamentul României de alocare a 2% din PIB pentru apărare în 2017, evidențiind că la nivel guvernamental există sprijin politic pentru menținerea acestui prag pentru următorii 10 ani. Acest demers vine să asigure predictibilitate, coerență și continuitate în derularea programelor de înzestrare, ținând cont că aceste investiții vor putea contribui la dezvoltarea altor sectoare din economie.

Un stimulent important al cooperării, pe dimensiunea achizițiilor și înzestrării militare, îl reprezintă acordarea statutului dependable undertaking pentru România, ceea ce va reprezenta un real multiplicator de forță al valorilor noastre comune cuprinse în parteneriatul strategic”, a spus ministrul. Totodată, a apreciat că această abordare va permite țării noastre sincronizarea dezvoltării capabilităților și inițierea simultană a contractelor multianuale și multiple de achiziții militare, în valoare de peste șase miliarde de dolari doar pentru următorii trei ani. Acest aspect a fost receptat pozitiv de către oficialul american. Partea americană a exprimat interes pentru susținerea eforturilor NATO în asigurarea flancului Estic în întregime, subliniind că SUA vor continua angajamentul în Europa, prin contibuții substanțiale în comandamentele militare europene. De asemenea, a fost menționată nevoia creșterii interoperabilității în cadrul Alianței, evidențiind importanța exercițiului Saber Guardian, desfășurat anul acesta pe teritoriul României, Bulgariei și Ungariei, cu o participare de peste 30.000 de militari, din peste 20 state aliate și partenere.

Ministrul a concluzionat că România este un partener de încredere al SUA și că țara noastră dorește să dezvolte capabilități proprii pentru menținerea securității naționale și pentru a contribui substanțial la stabilitatea regională și internațională.

Miercuri, 20 septembrie, sunt programate întâlniri cu reprezentanți ai Congresului SUA și American-Romanian Business Council (AMRO).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.