Acasă Politic Agendă de discuții plină pentru șefii diplomațiilor din UE

Agendă de discuții plină pentru șefii diplomațiilor din UE

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu participă la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE).

Conform agendei, miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului de externe ucrainean, evoluțiile recente din Balcanii de Vest, precum și din regiunea Marilor Lacuri din Africa. De asemeena, se va discuta despre operaționalizarea misiunii UE de monitorizare a graniței dintre Armenia și Azerbaidjan și despre rezultatele Ministerialei UE-CELAC (Buenos Aires, 27 octombrie 2022), rezultatele reuniunii COP27 (Egipt, Sharm-el-Sheik, 6-18 noiembrie 2022), precum și despre evoluțiile din Liban și Iran.

Potrivit MAE, în marja reuniunii ministrul Aurescu va participa, alături de miniștrii de externe din statele membre UE, la un mic dejun informal cu participarea liderului opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaya, pentru un schimb de opinii aprofundat privind evoluțiile din Republica Belarus. Oficialul român va semnala îngrijorarea părții române față de deteriorarea situației interne din Belarus și va reitera hotărârea menținerii unui rol activ al țării noastre în sprijinul societății civile, a media independente și a opoziției politice belaruse, cu evidențierea relevanței Parteneriatului Estic în acest scop. De asemenea, ministrul român de externe va participa, în marja CAE, la 13 noiembrie, la o reuniune de lucru cu mai mulți omologi europeni cu privire la aderarea Ucrainei la UE.

Cu privire la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, miniștrii vor fi informați cu privire la ultimele evoluții din teren de către ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba. În legătură cu acest subiect, România va susține necesitatea continuării sprijinului UE pe toate palierele pentru Ucraina – financiar, militar, economic etc., în special în condițiile apropierii sezonului rece. În context va saluta lansarea misiunii de asistență militară a UE pentru Ucraina (EUMAM) și adoptarea unor noi măsuri de asistență în sprijinul acestei țări în cadrul Facilității Europene pentru Pace.

Ministrul Bogdan Aurescu va informa în legătură cu evoluțiile recente referitoare la sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, inclusiv în ce privește exportul de cereale și consolidarea conectivității cu Ucraina, prin deschiderea recentă a unui nou punct de trecere a frontierei româno-ucrainene.

Șeful diplomației române va susține continuarea izolării internaționale a Rusiei și consolidarea regimului de măsuri restrictive la adresa Rusiei și va prezenta analiza părții române privind implicațiile agresiunii militare ruse în Ucraina. Va menționa necesitatea creșterii sprijinului UE, inclusiv financiar, pentru Rep. Moldova, date fiind multiplele provocări cu care se confruntă acest stat, în special în domeniul securității energetice, și va evidenția importanța celei de-a treia reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat în acest an la inițiativa sa și a omologilor german și francez, reuniune pe care o va co-prezida la Paris, la 21 noiembrie 2022, alături de miniștrii de externe din Germania și Franța.

Discuțiile privind evoluțiile din Balcanii de Vest au loc în perspectiva Summitului UE-Balcanii de Vest (Tirana, 6 decembrie 2022). Ministrul român al afacerilor externe va saluta perspectiva acordării unui pachet de asistență pentru diminuarea efectelor crizei energetice în regiune. Totodată, ministrul Aurescu va reitera susținerea pentru perspectiva europeană a țărilor din regiune, în baza meritelor proprii și a metodologiei revizuite privind extinderea.

Articolul precedentPrima discuție anuală despre apărarea europeană în raport cu Busola Strategică
Articolul următorPreviziunile economice de toamnă ale Comisiei Europene pentru România: 1,8% creștere economică în 2023 și 2,2% în 2024