“Aici … adică acolo” – Minunata lume nouă. Case ale migranţilor...

“Aici … adică acolo” – Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români” la Berlin

Filmul documentar  “Aici … adică acolo”  va fi proiectat, pe 18 martie, la Berlin în cadrul evenimentelor conexe ale expoziţiei “Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români” , care poate fi vizitată la Muzeul Culturilor Europene până pe data de 24 aprilie.Filmul conturează povestea a două românce, Ani şi Sanda din Maramureş, care au crescut cu bunicii. Părinţii lor sunt la muncă în Spania, ca atâţia alţi români. Când au plecat, proiectul lor comun părea promiţător: cu banii câştigaţi în Spania vor construi o casă în care toată familia va fi fericită.  După mai bine de zece ani, socoteala de acasa nu pare să se fi potrivit însă cu realitatea; iar casa e departe de a fi gata. Laura Căpăţână Juller le-a însoţit pe Ani şi pe Sanda timp de trei ani, urmărind cu delicateţe şi talent frământările unor copile devenite adolescente în absenţa părinţilor.

După proiecţia filmului, regizoarea Laura Căpăţână Juller va participa la o discuţie cu publicul.

După absolvirea Facultății de Jurnalism și obținerea master-ului în Studii Media la Frankfurt/Sofia, Laura Căpăţână Juller a lucrat pentru o serie de publicații și agenții media din Germania și Elveția și ca asistent de regie. Printre altele, a realizat reportaje pe teme culturale pentru Televiziunea Română. „aici… adică acolo” este primul ei documentar de lungmetraj. Filmul a fost proiectat în cadrul a numeroase festivaluri din țară și străinătate, printre care Astra Sibiu, One World Romania (work in progress).

 De asemenea, a fost selectat în competiţia de documentare a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, nominalizat pentru cel mai bun film documentar la Premiile Gopo 2013 şi a primit premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj la Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în anul 2013.