Acasă Republica Moldova Ajutor pentru Moldova

Ajutor pentru Moldova

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a mulţumit pentru asistenţa oferită de guvernul român în contextul crizei sanitare, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o joi, la Chişinău, cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, informează Guvernul de la Chişinău într-un comunicat de presă.

Guvernul României a trimis în misiune de susţinere o echipă de 52 persoane, dintre care 41 de specialişti medicali care vor lucra împreună cu medicii din Republica Moldova, în contextul gestionării situaţiei epidemiologice. Misiunea va dura 15 zile, începând cu data de 30 aprilie. România asigură echipament de protecţie specific pentru personalul şi medicii români: 3.000 de combinezoane de protecţie, 6.000 de măşti medicale, 6.000 măşti chirurgicale, 11.500 perechi mănuşi, 1.000 viziere şi 10 izolete.

Guvernul României va aproba oferirea unui lot de produse medicale, care va conține 500 mii măști, 50 mii combinezoane și un set de medicamente în valoare de cca 3,5 milioane euro.

Premierul Rep. Moldova a apreciat și sprijinul României pentru modernizarea instituțiilor preșcolare și școlare, transportul elevilor și alte proiecte sociale importante.

Totodată, prim-ministrul Chircu a invitat companiile din România să investească în Moldova, participând la programul de privatizare, lansat de Guvern, pentru anul 2020.

A fost confirmată intenția Guvernului de a urma parcursul integrării europene și disponibilitatea României de a susține eforturile în acest sens.

În contextul vizitei pe care a efectuat-o astăzi la Chișinău, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu  a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Oleg Ţulea, precum și  cu reprezentanţi ai mediului politic de peste Prut.

”Așa cum a făcut-o de fiecare dată, România este, și de această dată, alături de dumneavoastră.

Vreau să reiterez, în numele României, mesajul de condoleanțe tuturor familiilor celor care și-au pierdut viața în această criză și, de asemenea, să urez însănătoșire grabnică celor bolnavi. Suntem deplin solidari cu toți cetățenii Republicii Moldova în fața acestei încercări foarte dificile”, a spus ministrul Bogdan Aurescu, într-o declarație de presă comună susținută cu omologul moldovean.

Pentru a arăta în mod concret această solidaritate, președintele României, domnul Klaus Iohannis, împreună cu Primul ministru, domnul Ludovic Orban, Guvernul României, au decis inițierea acestei misiuni medicale care începe astăzi să funcționeze în Republica Moldova. A fost o onoare pentru mine să particip astăzi la ceremonia de primire a acestei echipe complexe formată din 52 de persoane, din care 41 de medici și asistenți medicali voluntari, atât civili, cât și militari. Ei s-au alăturat colegilor din Republica Moldova în diverse spitale din țară, urmând să lupte împreună pentru combaterea pandemiei cu noul coronavirus. Repet și în acest context, sunt profund recunoscător personalului medical român, care va lupta în linia întâi în Republica Moldova pentru a veni în ajutorul cetățenilor Republicii Moldova.

(…) Cred cu tărie că toate aceste măsuri de sprijin reprezintă cea mai sinceră expresie și cea mai convingătoare dovadă a faptului că între România și Republica Moldova există o relație specială, bazată pe comunitatea de limbă, de cultură și de istorie. (…)

Pe 27 aprilie, am aniversat 10 ani de la încheierea Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Ne-am fi dorit să fi marcat acest moment într-un mod diferit, care să ne permită să privim cu responsabilitate și pragmatism spre viitor, astfel încât, prin eforturi comune, să menținem și să consolidăm parcursul european al Republicii Moldova.

Și pentru că partenerii strategici sunt alături  atât la bine, cât și la rău, trebuie să ne referim și la lucrurile care nu merg, nu doar la cele care funcționează: România va sprijini în continuare Republica Moldova  în acest efort de integrare europeană, dar este nevoie de reforme și de evoluții concrete în Republica Moldova pe care, din păcate, în ultimele luni, din diverse motive, mai mult sau mai puțin obiective, nu le-am putut vedea.

Pe acest fundal, poziția României față de Republica Moldova rămâne aceea pe care am anunțat-o atât în noiembrie 2019, cât și mai recent, inclusiv pe 27 aprilie, atunci când am emis un comunicat de presă în numele autorităților române, cu ocazia aniversării celor 10 ani de Parteneriat strategic. 

Este nevoie de intensificarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeană și respectării, pe deplin, a principiilor democratice și statului de drept. De aceea, sprijinul României, sprijinul Uniunii Europene, va fi în continuare strict condiționat de continuarea acestor reforme esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

Am deplină încredere în colegul meu, domnul ministru Țulea, că va face tot ceea ce depinde de dumnealui și sper că și celelalte autorități din Republica Moldova vor face același lucru pentru a se atinge aceste obiective foarte importante.

De asemenea, am menționat astăzi, și o menționez și acum, Uniunea Europeană a fost, este și va rămâne un partener indispensabil pentru Republica Moldova, așa cum a demonstrat-o inclusiv recent, prin pachetele de asistență  pe care le-a acordat în contextul pandemiei de COVID-19. Mă refer aici la cele 87 de milioane de Euro care reprezintă un ajutor destinat procurării de materiale medicale, dar și la anunțul privind asistența macrofinanciară în valoare de 100 milioane euro anunțată recent de Comisia Europeană.

În cadrul contactelor bilaterale și la nivel european, România a susținut intensificarea eforturilor în sprijinul direct al cetățenilor Republicii Moldova, cu atât mai mult în contextul dificil al acestei pandemii.

Am discutat astăzi pe scurt, dar destul de cuprinzător, pe esența lucrurilor, și evoluțiile legate de dosarul transnistrean. Reiterez și cu acest prilej faptul că orice soluție în acest dosar, din punctul de vedere al României, trebuie să respecte pe deplin integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și, în același timp, cu neafectarea vectorului său european.

În încheiere, vreau să vă asigur că, pornind de la recunoașterea caracterului legitim al așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, într-un stat stabil și democratic, cu instituții publice moderne și cu o justiție independentă, România va continua să susțină îndeplinirea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure dezvoltarea economică, socială, sigură a Republicii Moldova în beneficiul direct al cetățenilor săi.

Vă mulțumesc încă o dată, domnule ministru, pentru primirea foarte călduroasă și pentru schimbul de opinii foarte deschis și pentru strângerea legăturilor noastre pe care, iată, o facem astăzi aici!