Acasă Republica Moldova Ajutorul umanitar medical din România a ajuns la Chișinău

Ajutorul umanitar medical din România a ajuns la Chișinău

Ajutorul medical în valoare de 3,5 milioane de euro oferit de România a ajuns astăzi în Republica Moldova. De la vama Leușeni, convoiul cu 20 de camioane pline cu medicamente și echipamente necesare în lupta cu  COVID-19 a ajuns la Chișinău.

În Vama Leușeni și pe traseul spre Chișinău, dar și la podul din cartierul Telecentru, unde a avut loc ceremonia de prezentare a ajutorului, mai multe persoane au fluturat drapelul României și al Uniunii Europene. 

Convoiul a fost întâmpinat la intrarea în oraș de premierul de la Chișinău, Ion Chicu, care a fost huiduit de un grup de persoane nemulțumite că autorităție de la Chișinău nu au acceptat ca ajutorul din România să fie prezentat în centrul municipiului, în Piața Marii Adunări Naționale. Nemulțumit și vizibil deranjat de situația creată, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a cerut grupului care scanda și fluiera pe margine să respecte momentul oficial, indiferent de opțiunile pe care le au.

Apreciem enorm generozitatea fraților noștri. E prima dată când vin să întâlnesc și să mă închin pentru un asemenea efort enorm oferit de frați pentru frați. Anume acum ne e foarte util suportul și umărul fraților de peste Prut. Să știți că nu m-am îndoit niciodată că România ne va ajuta”, a premierul Rep. Moldova.

Ministrul Sănătății din România, Nelu Tătăru, a subliniat importanța relațiilor strategice dintre Chișinău și  București: Ca medic chirurg înțeleg foarte bine prin ce trec colegii mei. Suntem într-un moment în care România a arătat că a fost este cel mai apropiat partener al R. Moldova (…) Dincolo de limbă, istorie, cultura, suntem într-un parteneriat strategic. România va fi lângă Republica Moldova”, a spus Nelu Tătăru.

La rândul său, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Rep. Moldova a apreciat donația făcută de România: „Acest gest de sprijin pentru cetățenii țării noastre, pentru sistemul medical, care astăzi este pus la grea încercare, atât în Republica Moldova, cât și în România – este de neprețuit. Această pandemie ne-a învățat multe lecții, pe care trebuie să le însușim și să ne pregătim să facem față oricărui scenariu de evoluție a situației epidemiologice. Dar cel mai important ne-a demonstrat puterea și valoarea prieteniei dintre oameni și țări. Sincere mulțumiri din partea sistemului medical și a lucrătorilor medicali, care sunt în prima linie, la datorie”.

Prima instituție care a beneficiat de echipamente și medicamente a fost Institutul de Medicină Urgentă, una din instituțiile care tratează pacienții cel mai grav afectați. Tot aici se află și o echipă de medici din România.

Prezenți la ceremonii au fost și ministrul de Interne, Marcela Vela, senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei senatoriale pentru românii din afara granițelor, secretarul de stat DRRM, Ana Guțu.

Primul lot de echipamente și medicamente din asistența umanitară acordată de România a fost donat Institutului de Medicină Urgență din Chișinău, moment la care a participat și președintele Rep. Moldova, Igor Dodon:

”Prietenul la nevoie se cunoaște – este o vorbă care sună la fel în ambele părți ale Prutului, și în România și în Republica Moldova.  Vreau să salut aici doi membri ai guvernului român, să le mulțumesc personal și să transmit mulțumire dlui Iohannis. Ambele țări, ca și multe țări din lume, suntem într-o perioadă dificilă. Acest suport este cu atât mai important, când știm că nu este simplu la nimeni. Acest ajutor este unul din cele mai consistente ajutoare, din cele care au fost oferite Republicii Moldova. Mă bucură că acest suport vine după 10 ani de parteneriat strategic, înainte de ziua de mâine, Ziua Europei. Ce se întâmplă azi la Chișinău, se face istorie și este în spirit european. Sunteți bineveniți oricând aici, în Moldova, a declarat Igor Dodon.

Ajutorul medical din România constă în peste jumătate de milion de măști de protecție, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 de cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aproximativ 80.000 de litri de alcool sanitar.