Acasă Europa Alegeri locale în Rep. Moldova: calme și transparente

Alegeri locale în Rep. Moldova: calme și transparente

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a desfășurat o misiune de observare la alegerile locale care au avut loc pe 5 noiembrie 2023 în toată țara. Misiunea Congresului a fost condusă de Gunn Marit Helgesen (Norvegia, PPE/CCE) și a inclus 19 observatori ai Congresului, inclusiv 13 membri ai Congresului, un expert și cinci membri ai Secretariatului din 13 țări.

Desfășurarea pe teren în ziua alegerilor a fost precedată de întâlniri pregătitoare pe 3 și 4 noiembrie la Chișinău cu ministrul Justiției, președintele Curții Constituționale și președintele CEC.

Delegația Congresului s-a întâlnit și cu reprezentanți ai presei, observatori naționali și internaționali, precum și candidați și reprezentanți ai diferitelor partide politice.

A fost organizat un briefing cu echipa principală a Misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor împreună cu delegația Parlamentului European.

În ziua votării, nouă echipe ale Congresului au fost desfășurate în diferite circumscripții din întreaga țară. „Am asistat la o zi a alegerilor calmă, ordonată și transparentă, de la deschidere la numărare, cu unele probleme minore de procedură. Salutăm revizuirea Codului Electoral care a făcut posibilă completarea anumitor lacune legale identificate anterior și pentru a răspunde recomandărilor noastre, în special în ceea ce privește finanțarea campaniei electorale, candidații independenți și cotele de gen”, a spus Gunn Marit Helgesen.

„Salutăm eforturile proactive ale autorităților de combatere a corupției electorale, dar este nevoie de o nouă abordare dacă starea de urgență va fi prelungită din nou, acordând o atenție deosebită momentului și aplicării restricțiilor. Așteptăm cu nerăbdare continuarea dialogului politic cu autoritățile moldovenești pentru a implementa aceste recomandări”, a declarat Vladimir Prebilic (Slovenia, SOC/G/DP), adjunct al șefului delegației în cadrul conferinței de presă comună cu OSCE/ODIHR și Parlamentul European din 6 noiembrie 2023.

Proiectul de raport și recomandarea Congresului vor fi înaintate spre adoptare celei de-a 46-a sesiuni a Congresului din martie 2024.