Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: cetățenii moldoveni, așteptați duminică la urne în...

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: cetățenii moldoveni, așteptați duminică la urne în al doilea tur de scrutin

Cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie 2016, sunt asteptați duminică să își aleagă președintele în al doilea tur de scrutin.Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în primul tur de scrutin s-au prezentat la vot 1.440.733 de persoane cu drept de vot, ceea ce reprezintă mai mult de o treime din numărul total al persoanelor înscrise în Registrul de Stat al Alegătorilor, care numără peste 3 milioane de cetățeni.

sandu-dodonDupă alegerile din 30 octombrie 2016, socialistul Igor Dodon, a acumulat 680.550 de voturi, iar liderul PAS, Maia Sandu, a obținut 549.152 voturi. Niciunul din candidați nu a întrunit cel puțin jumătate din numărul votanților din primul tur, motiv pentru care e necesar turul al doilea.

Cetățenii cu drept de vot care se află într-o călătorie în ziua alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie 2016 pot vota, în baza pașaportului valabil, la oricare secție deschisă în străinătate. Votarea se face într-o singură zi, începând cu ora 7:00 AM și până la ora 21:00 PM, conform orei locale a statului unde se află secția de votare. Autoritățile de la Chișinău au deschis în străinătate 100 de secții de votare pentru moldovenii din diasporă. Numărul secțiilor de vot nu se va schimba în turul al doilea, pentru că ambele tururi trebuie să se desfășoare în aceleași condiții.

În primul tur de scrutin, secțiile de vot din diasporă au primit 270.349 buletine de vot, dintre care 203.139 au rămas neutilizate, adică 75%. CEC a majorat numărul buletinelor de vot cu 10.500 buletine, astfel secțiile de votare din Canada, Elveția, Olanda, Portugalia, Franța și SUA vor primi mai multe buletine de vot.

În data de 9 noiembrie 2016, Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova a decis majorarea tirajului buletinelor de vot pentru cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial din 13 noiembrie 2016. Decizia a fost luată în contextul solicitărilor adresate Comisiei  în vederea asigurării dreptului de vot al cetățenilor Republicii Moldova domiciliați în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căuşeni, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituționale ale Republicii Moldova. Fiecare secție de votare la care sunt așteptați acești alegători va primi câte 3.000 buletine de vot, ceea ce constituie numărul maxim pentru o secție stabilit de Codul electoral.

De asemenea, în alte patru secții de votare organizate în străinătate (nr. 1/378 din or. Riga, Letonia, nr. 1/344 din or. Tallin, Estonia, nr. 1/379 din or. Vilnius, Lituania și nr. 1/358 din or. Ferrara, Republica Italiană) a fost majorat tirajul buletinelor de vot, până la 3.000, cantitatea maximă stabilită de Codul electoral.

Pentru turul al doilea au fost tipărite 3.165.636 buletine de vot.

Adresele secțiilor de votare din afara Republicii Moldova le puteți vedea aici.

În luna mai 2016, Comisia Electorala Centrală a cerut înregistrarea prealabilă a cetățenilor cu drept de vot aflați în străinătate pe pagina web www.alegator.md. Înscrierea în listele prealabile a moldovenilor din diasporă a permis stabilirea numărului de secții de vot peste hotare în afara misiunilor diplomatice și consulare. Cetățenii cu drept de vot din diaspora moldoveană, care nu s-au înregistrat pe platforma creată de CEC, pot merge liniștiți să-și aleagă președintele Moldovei la alegerile din 13 noiembrie 2016.

14956373_1096803313769386_9106578179266225985_nCetățenii cu drept de vot care locuiesc în regiunea transnistreană pot vota la una din cele 30 de secții de votare deschise în partea stângă a Nistrului. Aceștia vor vota pe liste suplimentare, deoarece nu există liste de bază și nici birouri electorale. Astfel, cetățenii cu reședința în stânga Nistrului care vor fi în ziua alegerilor prezindențiale din 13 noiembrie 2016 la Chișinău, pot vota la una din cele cinci secții de votare din Capitală, deschise special pentru ei.

Elevii și studenții care își fac studiile în România vor beneficia de o călătorie gratuită cu trenul, tur-retur, către și dinspre orașele cu secții de vot: București, Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Galați, Constanța, Bacău și Suceava.