Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Duminică are loc primul tur de scrutin.

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Duminică are loc primul tur de scrutin.

Cetățenii Republicii Moldova vor vota duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale, nouă candidați fiind inițial înscriși în cursa pentru președinție. Este pentru prima dată după anul 2000 când Președintele Republicii Moldova va fi ales prin vot direct de cetățeni.

Posibilitatea organizării alegerilor directe reiese din Hotărârea din 4 martie 2016 a Curții Constituționale, prin care modificările art.78 din Constituția Republicii Moldova din data de 5 iulie 2000 sunt declarate neconstituționale, iar astfel Constituția R.M. se reîntoarce la prevederile anterioare.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale.

Dacă nici un candidat nu va obține cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care vor participa la alegeri, atunci pe 13 noiembrie 2016 se va organiza al doilea tur cu participarea primilor doi candidați stabiliți în ordinea descreșterii numărului de voturi obținute în primul tur. Pentru cel de-al doilea tur nu este stabilit un prag minim de participare.

Potrivit unui anunț al Ambasadei Republicii Moldova în România, Comisia Electorală Centrală a decis că se pot prezenta la secţiile de votare și cetăţenii Republicii Moldova cu paşaportul expirat.

Astfel, potrivit Hotărârii CEC nr. 390,

”1. Se permite cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot aflați peste hotarele țării în ziua alegerilor Președintelui Republicii Moldova din 30 octombrie 2016 să participe la votare în baza paşaportului cetățeanului Republicii Moldova cu termen de valabilitate expirat, ce conține numărul de identificare de stat (IDNP).

2. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe site-ul oficial al Comisiei Electorale Centrale şi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.

În România, cetățenii moldoveni cu drept de vot își vor putea exercita opțiunea la secțiile de votare din Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj, Constanţa, Bacău, Suceava şi Craiova.

Ministerul Transportutilor a propus pentru elevii și studenții din Republica Moldova aflați la studii în România transport gratuit pe cale ferată către şi dinspre secţiile de vot.