Alianța,la 4 ani

Alianța,la 4 ani

Patru partide politice au format cu patru ani în urmă prima Alianţă pentru Integrare Europeană, reamintește Publika.md. Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa “Moldova Noastră” au creat atunci Guvernul condus de Vald Filat în timp ce Partidul Comuniştilor, care s-a aflat opt ani la putere, a trecut în opoziţie. AIE a fost formată pe 29 iulie 2009. Noul Parlament a încercat de două ori să aleagă şeful statului, dar candidatul Alianţei nu a avut suficiente voturi. De aceea, preşedintele Parlamentului, care deţinea şi funcţia de preşedinte interimar al statului, a dizolvat Legislativul şi, la un an de la scrutin, a stabilit data alegerilor anticipate pe 28 noiembrie 2010. După acest scrutin, în Legislativ au acces patru formaţiuni politice: PLDM, PD şi PL, care au creat din nou Alianţa pentru Integrare Europeană, precum şi PCRM, aflat în opoziţie.

Alianţa “Moldova Noastră” a dispărut de pe arena politică, după ce formaţiunea a fuzionat cu PLDM. Deşi în 2012 deputaţii au reuşit să-l aleagă pe Nicolae Timofti în funcţia de şef al statului, la începutul lui 2013, în Republica Moldova a izbucnit o nouă criză politică. Alianța s-a destrămat după ce liderul PLDM, Vlad Filat, a denunţat acordul de constituire, denunțare urmată de demiterea de Parlament a  Guvernului Filat.

Pe 30 mai a fost creată o nouă coaliţie de guvernare, Coaliția Pro Europeană, din ea fiind exclus Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu.