Acasă Asia Alpinistul român Alex Găvan: Ascensiunea pe Braod Peak, o bucurie autentică

Alpinistul român Alex Găvan: Ascensiunea pe Braod Peak, o bucurie autentică

Alpinistul Alex Găvan a prezentat marți în premieră, într-o conferință de presă la București, fotografii și filmul ascensiunii din 23 iulie de pe vârful Broad Peak (8.047 m) din masivul Karakorum (Pakistan), cel de-al șaselea ”optmiar” din cei 14 ai lumii pe care alpinistul dorește să-i escaladeze, transmite Agerpres.ro. ”Fiecare munte e unic, fiecare munte are personalitatea lui și, deși există o strategie generală de aclimatizare la vârfurile de peste 8.000 m, de fiecare dată trebuie personalizat. Cred foarte, foarte tare că stilul contează și pe munte, și nu numai pe munte. Pentru mine și partenerii mei, modul în care atingem vârful este mai important decât pur și simplu să atingem vârful”, a declarat Alex Găvan.

El a escaladat vârful Broad Peak fără oxigen suplimentar și fără sprijinul șerpașilor, acesta fiind al șaselea vârf de peste 8.000 de metri pe care l-a urcat în cariera sa sportivă, toate ascensiunile realizate fiind fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine sau șerpași.

”Pentru mine, performanța nu este un scop în sine. Ce am observat eu la altitudine: ceea ce te ține în viață este intensitatea trăirii tale în momentul prezent. Acolo, lucrurile sunt atât de întinse la maxim, atât de duse la extrem, încât gândurile pur și simplu nu mai au putere să zboare spre vârf sau aiurea și atunci totul se concentrează într-o sferă în care tu și partenerul tău sunteți învăluiți și are legătură cu prezentul. În momentul în care cu fiecare pas pe care tu îl faci ești acolo, ești mie la sută acolo, la un moment dat vârful va fi o consecință a faptului că tu ești acolo”, a descris Alex Găvan experiența sa.

El a mai spus că ascensiunea pe Braod Peak a fost plină de o bucurie autentică, care a șters dificultatea ascensiunii, însă care nu s-a manifestat decât în momentul atingerii vârfului, deoarece până acolo nu a fost decât concentrat pe fiecare mișcare pe versantul înzăpezit. Alpinistul român, care a făcut echipă cu alpiniștii bulgari Boian Petrov, Mladen Dankov și Ivan Tomov, a dedicat ascensiunea vârfului Broad Peak memoriei luptătorilor anticomuniști din munți, care, prin lupta și prin sacrificiul lor, au fost și sunt încă o sursă de inspirație și o dovadă a faptului că nu toți românii acceptă compromisul, fie cu un regim politic totalitar, fie cu provocările vieții. ”Să-ți pese cu adevărat înseamnă să acționezi și să pui în practică ceea ce afirmi, iar acest exemplu l-au dat luptătorii din rezistența anticomunistă”, consideră alpinistul.

Aceasta a fost a doua ascensiune românească pe Broad Peak, prima fiind realizată de alpinistul Constantin Lăcătușu, în 1992, care a reușit atunci să aducă primul optmiar României.

În 2014, Alex Găvan a mai avut o expediție, în Nepal: în aprilie a avut o nouă tentativă (după cea din 2009) de a face prima ascensiune românească fără oxigen suplimentar și fără șerpași a muntelui Everest (8.850 m), iar în mai a încercat să urce pe vârful Dhaulagiri (8.167 m). Ascensiunea de pe Everest a fost amânată ca urmare a avalanșei produse pe 18 aprilie, în urma căreia au decedat 16 oameni și care a dus la închiderea părții sudice a muntelui. În cursul lunii mai, Alex Găvan a încercat ascensiunea muntelui Dhaulagiri, de unde s-a retras pe fondul condițiilor meteo și de sănătate care au împiedicat continuarea ascensiunii în condiții pe care alpinistul să le considere rezonabile. Un alt optmiar înainte de Broad Peak urcat de Alex Găvan fără oxigen suplimentar și fără șerpași este Shisha Pangma (8.027 m), în premieră românească, pe 30 aprilie 2013.