Ambasada României în Luxemburg: Libertatea de circulaţie este un drept fundamental al...

Ambasada României în Luxemburg: Libertatea de circulaţie este un drept fundamental al cetăţenilor europeni

Ambasada României în Luxemburg s-a autosesizat şi a atras atenţia că discursul promovat de Gaston Vogel, un celebru avocat luxemburghez, poate instiga la ură. Reacţia Ambasadei vine în urma unei scrisori transmisă primăriei din Luxemburg, prin care a cerut măsuri împotriva cerşetorilor români “dezgustători” şi “obraznici“.

Generalizarea de această manieră nu face decât să prezinte România drept statul de provenienţă al tuturor persoanelor care cerşesc, descrise de altfel într-un mod discriminator şi înjositor. Limbajul şi formulările din această scrisoare nu sunt doar calomnioase, dar riscă să provoace un curent de intoleranţă şi chiar manifestări xenofobe la adresa cetăţenilor români“, se precizează într-un mesaj al misiunii diplomatice conduse de Roxana Iftimie publicat în presa locală.

Ambasada a insistat asupra faptului că libertatea de circulaţie este un drept fundamental al cetăţenilor europeni.

Cerşetoria nu este interzisă în Luxemburg, iar legile oferă puţine mecanisme pentru combaterea ei, a explicat Primăria în răspunsul către Gaston Vogel, notează b365.ro

O variantă vine din partea Poliţiei, care spune că ar putea fi interzis accesul în oraş al persoanelor care nu au loc de muncă, domiciliu sau nu sunt turişti.