Ambasada României la Madrid face precizări referitoare la regimul de călătorie în...

Ambasada României la Madrid face precizări referitoare la regimul de călătorie în străinătate pentru cetăţenii români

Având în vedere propagarea pe rețelele de socializare a unei știri false cu privire la obligativitatea deținerii unui pașaport pentru a călători în UE și a reiteratelor întrebări primite de la diverși români, Ambasada României la Madrid a considerat ca este necesar sa informează că cetățenii români pot călători în toată Uniunea Europeană doar pe baza cărții de identitate românești valabile.Mai multe detalii privind regimul de călătorie al cetățenilor români în străinătate pot fi gasite la adresa: http://www.mae.ro/node/1422

Potrivit informatiilor puse la dispozitie de site-ul Ministerului Afacerilor Externe, cetăţenii români NU au nevoie de viză pentru a călători în statele membre ale Uniunii Europene – Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria. Condiţiile de intrare şi regimul de şedere sunt cele prevăzute în Directiva 38 a CE din 29.04.2004.

Pentru regimul de călătorie în străinătate pentru cetăţenii români, click AICI.

Pentru informaţii privind condiţiile de călătorie în diferite ţări, click AICI.

Înainte de plecarea în străinătate cetatenii sunt sfatuiti să contacteze ambasada statului în care urmează să se deplaseze deplasaţi, precum şi ambasadele ţărilor de tranzit, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia locală, care pot suferi modificări frecvente.

“În cazul destinaţiilor care necesita viză, asiguraţi-vă pentru obţinerea acesteia. Odată aplicat în paşaportul dumneavoastră colantul de viză, verificaţi cu atenţie perioada de şedere înscrisă.

Aveţi grijă ca documentul de călătorie – paşaport sau carte de identitate, după caz –  să fie valabil şi în bună stare!

Lăsaţi familiei dumneavoastră din România copii ale documentului dumneavoastră de călătorie şi ale poliţei de asigurare!

Lăsaţi familiei dumneavoastră date privind itinerariul călătoriei dumneavoastră precum şi modalităţile în care puteţi fi contactat!”, potrivit anuntului Ministerului Afacerilor Externe.