Ambasada României la Paris şi-a deschis porţile de Zilele Patrimoniului: 21 de...

Ambasada României la Paris şi-a deschis porţile de Zilele Patrimoniului: 21 de concerte susținute din oră în oră, timp de 2 zile, de 21 de artiști români, francezi și străini, peste 4.500 de vizitatori

Ambasada României la Paris şi-a deschis porţile de Zilele Patrimoniului, celebrate în toată Europa. Timp de două zile, instituţii sau palate, care în mod normal nu se vizitează, se deschid publicului. 10 milioane de oameni profită de eveniment pentru a descoperi clădiri deasebite.

Ambasada României la Paris e vizitată an de an, de Zilele Patrimoniului, de mii de persoane. Doar anul trecut au fost peste două mii de vizitatori. Anul acesta, Ambasada a venit cu o iniţiativă inedită: organizarea de concerte de pian în sala bizantină a Palatului Behague, câte o jumătate de oră fiecare.

Potrivit unui anunt al Ambasadei Romaniei la Paris, anul acesta, “in câteva cifre, maratonul de pian a însemnat 21 de concerte susținute din oră în oră, timp de 2 zile, de către 21 de artiști români, francezi și străini; peste 4.500 de spectatori/vizitatori; o mână de oameni în echipa de organizare. Un real succes care a pus Palatul Béhague pe harta culturală a Parisului cu prilejul „Zilelor Europene ale Patrimoniului”.”

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu a explicat, pentru Digi 24, care a fost programul manifestării. Astfel, și sâmbătă și duminică, 21 de pianiști au susținut un adevărat maraton pianistic, interpretând o piesă românească, o piesă din vremea contesei de Behague (începutul sec XX), iar a treia piesă la alegere.

După fiecare concert, vizitatorii au putut admira încăperile palatului, inclusiv Sala de Marmură sau Salonul de Aur. Cei mai mulţi vizitatori au fost parizieni, dar au fost şi turişti străini, aproximativ 30%, potrivit organizatorilor.

Palatul Behague a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea de Contesa Martine de Behague. Astăzi este proprietatea României, găzduind, din 1939, Ambasada României la Paris. Este considerat unul dintre cele mai frumoase palate din Paris.