Acasă Cultura / Culte Ambasadoarea Food Revolution din SUA, ”cucerită” de ciorba de văcuţă din bucătăria...

Ambasadoarea Food Revolution din SUA, ”cucerită” de ciorba de văcuţă din bucătăria românească

M-am îndrăgostit de această ciorbiţă“, a mărturisit Julie Cockburn, una dintre cele mai titrate ambasadoare Food Revolution din SUA. Julie a descoperit bucătăria românească în urma unei cercetări despre supele şi ciorbele din Europa.Din toate reţetele primite, americanca a selectat  produsul propus de Ruxandra Banu, o româncă stabilită în Viena (Austria), care i-a trimis rețeta unei ciorbe de văcuţă. Julie a luat ingredientele Ruxandrei, a gătit, a mâncat şi a fost ”cucerită” de “această supă românească de carne numită ciorbă de văcuţă, bogată în mărar proaspăt şi condimentată cu smântână“. După ce a savurat-o, Julie spune că gustul proaspăt, picant, bogat şi aromat i-a rămas pentru totdeauna în minte. Julie Cockburn promovează această mâncare în întreaga lume, dar în special în Statele Unite, unde face demonstraţii de gătit.

Pentru Ruxandra, la rândul său ambasadoare Food Revolution, faptul că a fost remarcată de Julie Cockburn a fost o surpriză totală. “Pe la începutul anului, o colegă din comunitatea ambasadorilor Food Revolution a anunţat că face o cercetare despre supele şi ciorbele din Europa, iar pe cele mai bune dintre acestea le va posta pe site-ul ei, Taste of The Place. Julie nu este doar un simplu bucătar, este o voce în statul în care trăieşte în America. De peste 15 ani promovează mâncarea sănătoasă prin intermediul workshop-urilor pe care le ţine, al reclamelor de conştientizare pe care le-a produs, dar şi al site-ului său. În acest context, faptul că una din reţetele mele a fost aleasă pentru a fi publicată a fost o onoare. Mai mult de atât, bucuria de a putea împărtăşi o reţetă din România peste ocean a fost enormă“, a povestit Ruxandra, citată de România liberă.

Mişcarea Food Revolution, lansată de celebrul bucătar britanic Jamie Oliver a prins în toată lumea prin simplitatea scopului său: plăcerea de a găti şi de a mânca sănătos.

În urmă cu câţiva ani, de la o muşcătură urâtă de câine care a ţinut-o cu piciorul imobilizat mai multe luni, Ruxandra a rămas cu  muşchii atrofiaţi. “

Dacă în urmă cu opt ani nu ştia să gătească un ou, astăzi Ruxandra Banu este ambasador român Food Revolution. “Julie Cockburn este unul din super-ambasadorii din America, o voce în Oregon şi în comunitatea Food Revolution. Am aplicat pe site-ul ei cu ciorba de văcuţă, iar la câteva zile, Julie m-a anunţat că reţeta mea a fost selectată. Nu ştiu din câte, dar ştiu sigur că a fost o reţetă mult apreciată de Julie şi familia sa şi că a primit doar laude pe reţelele de socializare. Nu pot decât să mă mândresc pentru oportunitatea de a face România mai cunoscută. Este datoria noastră, a fiecărui român, să ne folosim de orice oportunitate de a face reclamă pozitivă ţării noastre, care are foarte multe lucruri minunate de oferit. Iar bucătăria românească se poate lăuda cu faptul că este un obicei pus la rang înalt. Românii încă au privilegiul de a şti cum este gustul mâncării “ca la mama acasă“, pe când multe, foarte multe naţii, ştiu gustul semi-preparatelor atât de răspândite în supermarketuri sau alte fast food-uri. Tocmai acesta este rolul proiectelor de genul Food Revolution, de a pune înapoi pe mesele noastre hrană sănătoasă, cât mai puţin sau deloc fabricată, legumele şi fructele luate direct din grădină, nu pe cele care au călătorit mii de km până în raftul lanţurilor de magazine“.