Ambasadoarea României la Roma: Pentru a ne bucura de drepturile europene în...

Ambasadoarea României la Roma: Pentru a ne bucura de drepturile europene în primul rând trebuie să le cunoaștem și să le exercităm!

Ambasadoarea României la Roma, Dana-Manuela Constantinescu, a  făcut  un bilanț al lunilor de când a preluat funcția și a precizat faptul că au existat numeroase momente  emoţionante. Un astfel de moment a fost Ziua Națională: aici, a punctat doamna ambasador, românii devin mai patrioți, iar sărbătoarea este trăită cu mai multă intensitate decât în țară”.

În același timp, este nevoie de revizuirea modului în care oamenii se  raportează la specificul românesc, având în vedere că în anii tranziției, românii au dezvoltat un complex de inferioritate față de Occident. O soluție ar fi curentul „mândru că sunt român„, însă nu dus la extrem.

Având în vedere faptul că peste câteva zile se împlinesc 7 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, Dana-Manuela Constantinescu a subliniat că „din punct de vedere al drepturilor, începând cu 1 ianuarie 2014, odată cu ridicarea tuturor restricțiilor pe piața muncii, potrivit Tratatului de aderare a României la UE, cetățenii români se bucură de aceleași drepturi precum ceilalți europeni – italieni, germani, olandezi etc.Cetățenia europeană aduce cu sine un bagaj de drepturi atunci când o persoană se află pe teritoriul altui stat. Printre acestea enumăr libertatea de circulație, dreptul de a munci, de a beneficia de asistență socială și sanitară în anumite condiții, de a alege și a fi ales etc. Acest bagaj este foarte bogat dacă este folosit cum trebuie, iar pentru a ne bucura de drepturile europene în primul rând trebuie să le cunoaștem și să le exercităm. Instituțiile statului român, printre care și Ambasada, duc periodic campanii de informare pe aceste teme.Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că drepturile vin la pachet și cu un set de obligații, în primul rând acela de a-i trata pe ceilalți așa cum vrem să fim tratați.”, precizează Gazetaromaneasca.

În ceea ce priveşte problema integrării rromilor pe teritoriile celorlalte state din UE, ambasadorul României la Roma a  reliefat că este mândră de toate momentele pe care le-a traversat de la începerea mandatului său:  „Mă bucur că am reușit să aducem în Îtalia o delegație a autorităților din România responsabile cu integrarea romilor, pentru care am organizat întâlniri cu reprezentanți ai administrației centrale și locale la Roma, Veneția și Milano. De asemenea, o altă reușită a fost organizarea seminarului privind drepturile și identitatea românilor în calitate de cetățeni europeni, la care au fost prezenți ministrul pentru românii de pretutindeni și ministrul italian pentru integrare.

Românii de pretutindeni au primit o urare înțeleaptă pentru Noul An, în stilul Danei-Manuela Constantinescu: „Să fim sănătoși și să ne bucurăm de această sănătate!”.