Acasă Stiri Ambasadorii NATO au semnat protocoalele de aderare pentru Finlanda și Suedia

Ambasadorii NATO au semnat protocoalele de aderare pentru Finlanda și Suedia

Ambasadorii NATO au semnat la sediul NATO, marți (5 iulie 2022), în prezența ministrului finlandez de externe Pekka Haavisto și a ministrului suedez de externe Ann Linde, protocoalele de aderare pentru Finlanda și Suedia. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat: „Acesta este cu adevărat un moment istoric. Pentru Finlanda, pentru Suedia, pentru NATO și pentru securitatea noastră comună.”

Din partea României, documentul a fost semnat de Reprezentantul Permanent al României la NATO, ambasadorul Dan Neculăescu.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută semnarea Protocoalelor de Aderare la Tratatul Atlanticului de Nord pentru Finlanda și Suedia.

”În contextul actual de securitate, marcat de războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, demersul celor două state nordice reprezintă expresia atașamentului acestora față de comunitatea de valori și spiritul democratic pe care Alianța Nord-Atlantică le apără și le promovează. Decizia autorităților de la Helsinki și Stockholm de a adera la NATO a venit în continuarea contribuției substanțiale a celor două state în cadrul Alianței, în calitate de Parteneri cu Oportunități Sporite ai NATO. Acest statut a presupus consolidarea dialogului politic și creșterea nivelului de interoperabilitate, prin participarea la misiuni și operații Aliate”, se arată într-un comunicat al MAE.

Semnarea Protocoalelor de Aderare a reprezentat implementarea uneia din deciziile majore adoptate de către șefii de stat si de guvern Aliați la Summitul NATO de la Madrid, desfășurat în perioada 28-30 iunie 2022. Prin acest demers se reconfirmă validitatea și coerența politicii „Ușilor Deschise” a NATO, una dintre cele mai de succes politici ale Alianței Nord-Atlantice.

”România a fost și este unul dintre principalii susținători ai politicii „Ușilor Deschise” în centrul abordării strategice a NATO în relație cu statele partenere. Decizia privind apartenența la această organizație reprezintă o opțiune pe care fiecare stat este liber să o asume, în baza deciziei sale suverane și prin îndeplinirea criteriilor stabilite pentru acest proces, respectiv pe baza consensului statelor aliate. Niciun stat terț nu poate să afecteze politica NATO de extindere.

Totodată, România are convingerea că aderarea celor două state la NATO va contribui la întărirea securității aliate, în ansamblul său, inclusiv prin aportul viitor al acestor state la consolidarea Flancului Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică”, se mai arată în comunicat.

Reamintim că săptămâna trecută, la Summit-ul de la Madrid, liderii aliați au convenit să invite Finlanda și Suedia să se alăture NATO în urma acordului asupra unui memorandum trilateral între Turcia, Finlanda și Suedia, materializat astăzi prin semnarea Protocoalelor de Aderare, ceea ce înseamnp începutul procesului de ratificare.

Secretarul general a spus că ușa NATO rămâne deschisă pentru democrațiile europene care sunt pregătite și dispuse să contribuie la securitatea noastră comună: „Cu 32 de națiuni în jurul mesei, vom fi și mai puternici, iar oamenii noștri vor fi și mai în siguranță, deoarece ne confruntăm cu cei mai mari. criză de securitate în decenii.”