Adevărata comunitate românească din Italia este cea a profesorilor care predau în proiectul de Limbă, cultură și civilizație românească sau la marile universități din Italia, a femeilor care îsi sacrifică ani buni din viață având grijă de bătrânii sau de copiii italienilor, a cercetătorilor care ridică știința italiană la nivel mondial, a studenților și elevilor români care mai peste tot sunt primii în colectivul în care învață, a declarat noul ambasador al României în Italia, George Gabriel Bologan, într-un interviu acordat postului Radio România Actualități.
Noul ambasador al României la Roma, George Bologan trăiește de 15 ani în Italia, unde după finalizarea studiilor și o experiență de jurnalist pe lângă Sfântul Scaun, a lucrat ca diplomat timp de 5 ani, iar 4 ani a fost consul general la Milano. Faptul că a venit în Italia ca un simplu cetățean – student – este un avantaj în plus pentru a înțelege dificultățile cu care se confruntă conaționalii noștri din Peninsulă, consideră ambasadorul George Bologan, care a acordat un interviu – în exclusivitate – postului Radio România Actualități.
„Chiar zilele trecute, am avut onoarea de a-l întâlni pe președintele Italiei, Sergio Mattarella care mi-a vorbit în aceeași termeni despre românii din Peninsulă.
Aceasta este adevărata comunitate românească din Italia, pe care sunt onorat să o reprezint; cea a profesorilor care predau în proiectul de Limbă, cultură și civilizație românească sau la marile universități din Italia, a femeilor care îsi sacrifică ani buni din viață având grijă de bătrânii sau de copiii italienilor, a cercetătorilor noștri care ridică știința italiană la nivel mondial, a studenților și elevilor români care mai peste tot sunt primii în colectivul în care învață. Dacă aș rezuma în două cuvinte prezența românească în Italia aș folosi termenul de ”diamant neșlefuit”. Avem o comunitate minunată, care însă trebuie ajutată să iasă în față, să se impună, să-și arate valoarea. O comunitate care se face respectată de către majoritate și care știe să își păstreze identitatea într-un context european care încurajează acest lucru. Așa i-aș caracteriza, în puține cuvinte, pe românii mei dragi din Italia și nu fac afirmații formale; experiența de până acum, modelul pe care l-am oferit poate să confirme acest lucru„, a spus ambasadorul Romaniei in Italia.
Referindu-se la votul prin corespondență, ambasadorul a accentuat faptul că fiecare cetățean este liber să acționze conform propriei conștiințe. „Există posibilitatea ca cetățenii români să evite drumurile, oboseala și posibilele aglomerații de la secțiile de vot, care vor fi organizate la misiunile diplomatice, oficiile consulare sau institutele de cultură. Este suficient pentru a evita acest posibil disconfort să se înscrie în Registrul Electoral și să opteze pentru votul prin corespondență. Este în fond alegerea fiecăruia de a opta sau nu pentru această variantă. Ea însă există. Ambasada, oficiile consulare și institutele culturale ale României din Italia vor face tot ce se va putea în limitele legii, bineînțeles, să ne organizăm cât mai bine și să venim în întâmpinarea cetațenilor români„, a precizat George Bologan.
Ambasadorul Romaniei în Italia a precizat că are în vedere două obiective generale în mandatul sau față de comunitatea românească: un obiectiv clasic deja, respectiv creșterea coeziunii comunității și al doilea – stimularea implicării și prezenței românilor în viața societății italiene. „În ceea ce privește primul obiectiv, voi încuraja inițiativele, proiectele și programele care implică mai multe asociații de români cu domenii de activitate similare. Acesta ar fi un model de colaborare și un mesaj prin care să dovedim inclusiv partenerilor noștri italieni că suntem o comunitate care știe să își urmărească obiectivele comune. Nu numărul acțiunilor și a evenimentelor derulate este important, ci calitatea acestora și efectele asupra segmentului de comunitate căruia acestea i se adresează. (…) Sunt necesare și evenimentelele cultural-artistice, dar mi-aș dori o mai mare interacționare cu asociațiile profesionale (ale inginerilor, artiștilor, arhitecților, avocaților, medicilor în special), cu Liga Studenților Români din Italia, o interacționare cu mediul de afaceri, pentru a avea efecte pozitive pe mai multe planuri asupra comunității românești. De asemenea, încurajez organizarea comunității fără implicarea Ambasadei sau a oficiilor consulare. Ar fi o dovadă de bună integrare în țesutul societății italiene.
În ceea ce privește al doilea obiectiv, constat cu tristețe că românii noștri, cu toate că reprezintă cea mai mare comunitate străină din Italia, sunt o prezență minusculă în viața politică și administrativă a societății-gazdă. Avem peste 1,2 milioane de români în Peninsulă și abia dacă se poate vorbi de puțin peste 10-15 consilieri în localități de nivel comunal, fără niciun reprezentant în marile primării, în forurile provinciale sau regionale, nemaivorbind de vreun parlamentar român. Aș vedea o implicare personală și a ambasadei în ansamblu în conștientizarea rolului pe care prezența unui român într-o adunare administrativă de orice nivel l-ar putea juca pentru rezolvarea problemelor cu care cetățenii noștri se confruntă în respectiva comunitate. Trebuie, cred, să depășim și această mentalitate a asistențialismului din partea instituțiilor statului„, a spus diplomatul.