Ambasadorul Jinga l-a decorat pe Martin Maiden pentru promovarea limbii şi culturii...

Ambasadorul Jinga l-a decorat pe Martin Maiden pentru promovarea limbii şi culturii române în lume

DISTRIBUIȚI

În cadrul unei ceremonii organizate la Trinity College din Oxford, ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, a înmânat profesorului Martin Maiden, decanul Facultății de Lingvistică din cadrul Universităţii Oxford, decoraţia Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Comandor.

Distincţia i-a fost acordată de Preşedintele României, Traian Basescu, la propunerea ambasadorului României, în semn de înaltă apreciere pentru excelenţa cu care a promovat limba română în mediile universitare din Regatul Unit, pentru rolul avut în deschiderea Lectoratului de Limbă Română din cadrul Universității Oxford, precum şi pentru dezvoltarea legăturilor academice româno-britanice şi promovarea imaginii României în lume.

În cadrule evnimentului, ambasadorul Romaniei a subliniat că: „Profesorul dr. Martin Maiden este unul dintre cei mai preţuiţi prieteni ai României în Marea Britanie. A devenit cel mai apreciat lingvist şi specialist în limba română din UK, activitatea sa didactică şi de cercetare în studierea, promovarea şi predarea limbii române culminând cu publicarea, pe 24 aprilie 2013, la Oxford University Press, a primului volum al gramaticii limbii române. În octombrie 2012, cu sprijinul profesorului Maiden, a fost lansat Lectoratul de limba română în cadrul Facultăţii de Lingvistică, Filologie şi Fonetică. Este primul proiect de acest fel în UK, finanţat de Guvernul român şi care funcţionează în baza Protocolului de Cooperare semnat între Institutul Limbii Române din Bucureşti şi Universitatea Oxford. Studenţii pot, astfel, să interacţioneze în limba română cu istoria şi cultura noastră. În acelaşi timp, profesorul dr. Martin Maiden şi echipa sa au transformat Centrul pentru limbile romanice de la Oxford într-un punct de diseminare şi promovare a României şi cercetării româneşti, precum şi într-un instrument de sprijinire a cooperării între instituţiile educaţionale ale Universitatii Oxford şi instituţii similare din România”.

La rândul său, profesorul  Martin Maiden a precizat că  „această distincţie reprezintă pentru mine o onoare deosebită, dar şi o mare obligaţie. Vă rog, domnule ambasador, să transmiteţi Preşedintelui României gratitutinea mea profundă pentru decernarea Ordinului Naţional Serviciul Credincios în grad de Comandor. Această înaltă şi onorantă distincţie a Statului Român semnifică pentru mine personal o legatură de nedesfacut cu limba română, pe care voi continua să o promovez, dar şi o promisiune că voi continua să sprijin răspândirea cunoştintelor despre România, despre limba română şi despre cultura românească în Marea Britanie şi în lume”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.