Acasă Ungaria Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat la MAE

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat la MAE

Poziția MAE față de comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei: România se așteaptă ca oficialii ungari să acționeze cu responsabilitate

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat, în această dimineață, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, la sediul MAE român, pentru a i se comunica dezaprobarea fermă a părții române față de comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei.

Oficialul ungar a publicat luni, 6 februarie 2023, pe pagina sa de Facebook, comentarii despre o pretinsă îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului așa-zisului ținut secuiesc.

În acest context, MAE evidențiază faptul că ordinea de drept din România consacră de dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice.

În ceea ce privește însemnul așa-numitului ținut secuiesc, în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și deci nici îndreptățirea la vreun însemn oficial specific.

Totodată, orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-și stabili propriile însemne, care trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul populației rezidente în acea unitate administrativ-teritorială.

MAE reia insistent apelul la reținere în declarațiile din spațiul public și reamintește așteptarea părții române ca oficialii ungari să acționeze cu responsabilitate în logica relației strategice dintre cele două state, a Tratatului politic de bază din 1996 și în dorința consolidării cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, în beneficiul tuturor cetățenilor români și ungari indiferent de etnie.