Ambasadorul Viorel Moșanu, desemnat reprezentant special al PiE OSCE pentru Caucazul de...

Ambasadorul Viorel Moșanu, desemnat reprezentant special al PiE OSCE pentru Caucazul de Sud

DISTRIBUIȚI

Ambasadorul Viorel Moșanu a fost desemnat Reprezentant Special pentru Caucazul de Sud al Președintelui în Exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Președinția în Exercițiu a OSCE (PiE OSCE) este exercitată în perioada ianuarie-decembrie 2022 de către Polonia.

Desemnarea ambasadorului Viorel Moșanu în această importantă poziție a avut loc în urma cooperării și coordonării aprofundate dintre România și Polonia și în virtutea relațiilor excelente dintre cele două țări, bazate pe un solid Parteneriat Strategic bilateral.

Preluarea mandatului de Reprezentant Special al PiE OSCE pentru Caucazul de Sud are loc într-un moment în care regiunea trece printr-un moment important, marcat de eforturi diplomatice reînnoite ale UE, susținute de România, în direcția dezvoltării cooperării regionale și susținerii reglementării conflictelor prelungite.

Nominalizarea unui diplomat român în această poziție este un rezultat concret al interesului și eforturilor constante ale României pentru soluționarea conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică a UE. Pornind de la inițiativa șefului diplomației române, Bogdan Aurescu, susținută de alți zece omologi europeni, tema conflictelor prelungite a fost în 2021 introdusă de România pe agenda Consiliului Afaceri Externe. În plus, o discuție structurată pe subiect a fost organizată la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre UE (format Gymnich) din mai 2021, de la Lisabona. Ulterior, în perioada 24-26 iunie 2021 ministrul Bogdan Aurescu, alături de omologii din Austria și Lituania, a efectuat un turneu diplomatic în cele trei state din Caucazul de Sud (Georgia, Azerbaidjan și Armenia), în coordonare și cu mandatul Înaltului Reprezentant/Vicepreședintelui Comisiei Europene Josep Borrell, urmat de prezentarea de concluzii și propuneri de către ministrul român al afacerilor externe la o reuniune CAE subsecventă.

Viorel Moșanu este primul ambasador român post-1989 în Belarus, unde, până în 2015, reprezentarea a fost doar la nivel de însărcinat cu afaceri.

Viorel Moşanu s-a născut în 1965 la Chişinău și este diplomat de carieră.

În perioada 1992-1992 a fost vice-consul la Consulatul General al URSS la Iaşi, iar între 1992 şi 1994 a fost secretar la Ambasada R. Moldova la București.

A mai activat la ambasadele României din Kuala Lumpur şi Tokyo, iar până la trimiterea în Belarus a fost ministru-consilier la Ambasada României din Ucraina.

La sfârșitul anului 2021, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare a ambasadorului Viorel Moșanu din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Belarus.

Vorbeşte engleza, franceza, rusa şi sârbo-croata.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.