Acasă Stiri Americanii de la NuScale Power vor construi în România o centrală cu...

Americanii de la NuScale Power vor construi în România o centrală cu reactor modular de mici dimensiuni

Statele Unite și România vor anunța planurile de a construi o centrală mică de reactoare modulare (SMR) în România, în parteneriat cu US NuScale Power, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei.

Potrivit unei informări publicată pe site-ul Casei Albe, parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziționând tehnologia SUA ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR. Acordul comercial va include o uzină NuScale cu șase module, care va crea inițial peste 3.700 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențialul de a crea, pe măsura dezvoltării proiectului, a 30.000 de locuri de muncă în SUA și România. Implementarea tehnologiei SMR va contribui la un sector energetic decarbonizat și un viitor net zero.

Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, Acordul cu Statele Unite ale Americii pentru implementarea în România a reactoarelor modulare mici (SMR) va fi finalizat joi.

În 2019, SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunța semnarea unui Memorandum de Înțelegere cu NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informații tehnice și economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale.

Energia nucleară furnizează 20% din consumul intern în România, iar SNN este singurul operator al unei centrale nucleare în România.

NuScale dezvoltă o centrală nucleară pe baza de reactoare modulare cu apă ușoară pentru a furniza electricitate, încălzire termică, desalinizare. Proiectul inovator al reactorului mic modular (SMR) are la bază o construcție modulară integral fabricată de NuScale capabilă să genereze 60 MW de electricitate utilizând o versiune redusa ca dimensiune și scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale: o centrală nucleară poate acomoda până la 12 module individuale, fără emisii de carbon și reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o producție de ordinul gigawatilor. Investitorul majoritar al NuScale este Fluor Corporation, o companie globală de inginerie, cu o tradiție de peste 60 de ani în industria nucleară comercială.

NuScale a semnat de asemenea Memorandumuri de Înțelegere pentru evaluarea tehnologiei SMR cu Iordania și Canada. – sursa: www.promptmedia.ro