Ana Blandiana la Festivalul ”Weltklang Der Poesie”, Berlin

Ana Blandiana la Festivalul ”Weltklang Der Poesie”, Berlin

DISTRIBUIȚI

În perioada 3 – 11 iunie 2016 va avea loc la Berlin cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, considerat cea mai mare manifestare de acest gen din lume. În acest cadru, în data de 3 iunie, va avea loc evenimentul de inaugurare ”Weltklang – Nacht der Poesie” (”Sunetul lumii – Noaptea Poeziei”). Institutul Cultural Român ”Titu Maiorescu” din Berlin,  în colaborare cu Literaturwerkstatt Berlin, a organizat participarea la acest eveniment de prestigiu a distinsei poete române Ana Blandiana.

La eveniment sunt invitați nouă poeți din opt țări: Ana Blandiana – România,  Hinemoana Baker – Noua Zeelandă, Caroline Bergvall – Franța/Norvegia, Souleymane Diamanka – Senegal/Franța, Luis Felipe Fabre – Mexic,  Gerhard Falkner – Germania, Rasha Omran – Siria/Egipt, Charles Simic – USA, Uljana Wolf – Germania.

Ana Blandiana este o scriitoare și luptătoare pentru libertate civică în România. Ana Blandiana este autoarea a 25 de volume de poezii, două volume de proză și 11 volume de eseuri, și deținătoare a numeroase premii și distincții: premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România (1969), Premiul pentru poezie al Academiei Române (1970), Premiul Internațional ”Gottfried Herder” (1982), Premiul Național de Poezie (1997) și altele. Ana Blandiana s-a implicat în viața civică printr-o serie de acțiuni. În prezent conduce Memorialul de la Sighet, un institut de studiere a crimelor comunismului, dispunând de un centru de cercetare care organizează anual conferințe, sesiuni științifice și expoziții pe tema fenomenului totalitar. În 1990, Ana Blandiana reînfiinţează PEN Clubul Român, al cărui preşedinte devine. Este unul dintre iniţiatorii Alianţei Civice, pe care o conduce între 1991 şi 2001. Fondator şi preşedinte al Academiei Civice. Membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie ”Stéphane Mallarmé” şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).

Literaturwerkstatt Berlin este una din cele mai importante instituţii literare din capitala Germaniei, un loc de întâlnire între autorii din întreaga lume şi publicul german, având drept principal obiectiv promovarea literaturii germane în străinătate şi intermedierea literaturii din străinătate în spaţiul german. Totodată Literaturwerkstatt Berlin testează şi prezintă literatura în relaţii multi-mediale. Punctele forte ale acestei instituţii sunt efortul pentru descoperirea şi susţinerea scriitorilor tineri, precum şi promovarea genului liric, ea adresându-se în principal unui public tânăr. Este situată în complexul Kulturbrauerei, unul dintre cele mai dinamice spaţii culturale din Berlin. De asemenea este inițiatorul și susţinătorul programului „Lyrikline”, considerată cea mai importanta platformă de poezie din Germania. Pe acest portal pot fi accesate mii de poezii din peste 50 de ţări, citite in original de către autorii lor. Acest portal este unul din cele mai importante proiecte ale Literaturwerkstatt Berlin si funcţionează din anul 2003, fiind un proiect extrem de dinamic, in continua expansiune. Site-ul a primit premiul Grimme în anul 2005.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.