Ana Blandiana, Poetul European al Libertății

Ana Blandiana, Poetul European al Libertății

sursa foto: ARTISTA PHOTO AGENCY

La  Gdańsk, în Polonia, Ana Blandiana a fost desemnată ”Poetul European al Libertăţii”. Şapte ţări europene concurează pentru acest prestigios premiu. În 2016, ele au fost România, Portugalia, Danemarca, Ungaria, Rusia, Italia și Macedonia.

Premiul este acordat atât poeţilor, cât şi traducătorilor. Alegerea juriului, format din personalităţi literare şi culturale poloneze, a fost Ana Blandiana, cu volumul ”Patria mea A4”. Acesta a apărut în versiune poloneză în luna ianuarie a acestui an, la Editura słowo/obraz terytoria, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas.

Ceremonia de decernare a premiului a avut loc pe scena  Teatrului Shakespearian din  Gdańsk. Scopul manifestării este evidenţierea şi promovarea fenomenelor poetice care abordează una dintre temele fundamentale ale contemporaneităţii – libertatea – şi, în acelaşi timp, sunt caracterizate de valori artistice excepţionale.

„Ana Blandiana este o legendă luptei pentru libertatea politică și civică din România, însă nu acest lucru a fost decisiv pentru a câștiga. Juriul a fost impresionat, în primul rând, de procesul constant al creșterii poeziei Anei Blandiana pentru libertate și lărgirii dimensiunilor ei în contemporaneitate” – a scris juriul în motivarea premiului.

Conform juriului, poezia Anei Blandiana „s-a născut în timpuri, în care, cum spune însăși poeta, »să fii liber este, evident, mai greu decât să nu fii liber în timpul în care, prin paradox, libertatea cuvântului diminuază greutatea lui»“.

Mulțumind pentru premiul, Ana Blandiana a subliniat că, prin faptul că premiul este acordat la Gdańsk, el are pentru ea o valoare specială:

„De decenii, orașul Gdańsk a fost pentru mine Orașul Solidarității, adică al curajului și al libertății. Începând cu această seară, Gdańsk va fi pentru mine și un oraș al poeziei” – a adăugat.

La cea de-a IV-a ediție a Premiului, alături de poeta româncă, au mai fost nominalizați șase poeți: Yahya Hassan din Danemarca, Daniel Jonas din Portugalia, Lidija Dimkovska din Macedonia, Serghei Stratanovski din Rusia, Vanni Bianconi din Italia și Anikó Polgár din Ungaria.

Premiul ”Poetul European al Libertăţii” este o distincţie specială, a cărei misiune este susţinerea poeziei europene, acest mediu deosebit de important, uneori neglijat. La fiecare ediţie a concursului (în 2016 a fost cea de-a patra ediţie), sunt nominalizaţi şapte autoare şi autori din şapte state europene. Nominalizarea este făcută de traducători, care propun, totodată, propria viziune a traducerii creatorilor aleşi. Dintre cei şapte finalişti, câştigătorul este decis de un juriu format din traducători, poeţi, scriitori, critici şi reprezentanţi ai altor discipline aristice. Alături de poetul premiat, care primeşte 100.000 de zloţi, este evidenţiat şi traducătorul. Este un lucru deosebit de important, căci adesea sunt uitaţi cei fără de care am rămâne închişi în limitele strâmte ale propriei limbi.

Institutul Cultural Român de la Varşovia a organizat, în perioada 16 – 21 martie, o serie de întâlniri cu Ana Blandiana, în mai multe oraşe poloneze, în scopul promovării volumului nou apărut. În data de 16 martie, poeta a fost oaspetele Cracoviei, unde s-a întâlnit cu publicul la Librăria De Revolutionibus. În perioada 17 – 19 martie a participat la mai multe întâlniri la Gdańsk. La 21 martie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei, sub egida EUNIC Varşovia, este organizat un eveniment în capitala poloneză, cu participarea Anei Blandiana şi a altor patru poeţi nominalizaţi la Premiul ”Poetul European al Libertăţii”, anunță romania-actualitati.ro.