Acasă International Ana Maria Pătru (AEP): O eventuală adoptare a votului obligatoriu ar trebui...

Ana Maria Pătru (AEP): O eventuală adoptare a votului obligatoriu ar trebui să reflecte nu doar opțiunea decidenților politici, ci și pe a cetățenilor

Președintele Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, afirmă că o campanie de informare despre votul obligatoriu ar trebui susținută în așa fel încât o eventuală introducere a unui astfel de vot „să reflecte nu doar opțiunea decidenților politici, ci și pe cea a cetățenilor”.Într-un interviu acordat Agerpres.ro, Ana Maria Pătru a prezentat instrumentele pe care AEP le are la îndemână pentru a preveni utilizarea banilor negri în campania electorală, dar a vrbit  și despre implicarea instituției pe care o reprezintă în procesul de organizare a alegerilor în străinătate.

Șefa AEP a declarat că și la alegerile parlamentare partidele politice vor beneficia de un ghid realizat de specialiștii Autorității Electorale Permanente. „Principiile generale și normele privind finanțarea și controlul finanțării campaniei electorale pentru acest scrutin sunt aceleași ca la alegerile locale. Ceea ce diferă, evident, sunt reperele calendaristice și limitele maxime ale contribuțiilor și ale cheltuielilor electorale„, a spus Ana Maria Patru.

Vorbind despre măsurile referitoare la suspiciunea privind utilizarea banilor negri în campanii electorale și modalitățile de limitare și eliminare a acestui fenomen, Ana Maria Pătru a subliniat că regulile privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniei electorale din Legea 334/2006 s-au modificat radical anul trecut, iar principala modificare a vizat acest lucru. „Știm cu toții că, de acum înainte, campaniile electorale vor fi finanțate de la bugetul de stat, iar competitorii electorali trebuie să respecte cu strictețe condițiile stabilite de lege pentru a putea beneficia de rambursarea cheltuielilor electorale. Acest act normativ s-a aplicat pentru prima dată la alegerile locale din 5 iunie, iar luna viitoare, când Autoritatea Electorală Permanentă va încheia verificarea dosarelor de rambursare a cheltuielilor electorale, cetățenii se vor putea convinge de utilitatea și eficiența acestui act normativ. Un element de noutate este faptul că mandatele candidaților declarați aleși nu vor fi validate dacă formațiunile politice din care aceștia fac parte nu depun în condițiile legii rapoartele de venituri și cheltuieli detaliate. Avem la îndemână, potrivit legii, posibilitatea de a nu rambursa cheltuielile electorale efectuate cu încălcarea normelor legale și bineînțeles, dacă apar astfel de suspiciuni, vom sesiza organele de urmărire penală„, a precizat oficialul.

În privința modificărilor legislative la Legea electorală, șefa AEP a explicat că în spațiul public persistă o oarecare confuzie în privința responsabilității Autorității Electorale în organizarea alegerilor în străinătate, după ce în 2014 s-a încercat o pasare a răspunderii către AEP pentru aglomerațiile de la secțiile de votare din străinătate. „Vreau să precizez că instituția care organizează alegerile parlamentare pentru românii din străinătate este Ministerul Afacerilor Externe. Autoritatea Electorală are și ea atribuții, dar în informarea alegătorilor, în validarea cererilor acestora de înscriere în Registrul Electoral și în administrarea acestuia, în selecția și desemnarea experților electorali și a operatorilor de calculator.

Autoritatea Electorală Permanentă a început campania de informare încă de anul trecut, imediat după modificarea legislației electorale referitoare la alegerile parlamentare. Am epuizat toate căile de comunicare disponibile, și anume: site-ul nostru, pagina de Facebook, rețeaua de Twitter, canalul Youtube, am realizat materiale audio și video, tipărituri, am organizat întâlniri directe cu cetățenii în străinătate, am folosit info-chioșcurile existente în cadrul comunităților românești și în aeroporturile internaționale din țară pentru a disemina cât mai multe materiale informative. Am inițiat în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe campania „Dialog cu Diaspora”, am avut sesiuni de informare cu cetățeni, cred, din peste 20 de capitale și orașe europene, cu numeroase comunități de români„, a mai spus Ana Maria Pătru.

Conform noilor modificări legislative, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate vor fi propuși anul acesta de Ministerul Afacerilor Externe, avizați de Autoritatea Electorală Permanentă și desemnați în ședință publică prin tragere la sorți computerizată. Noua lege a alegerilor parlamentare îi obligă și pe reprezentanții partidelor să confirme până cu trei zile înaintea datei votării că se vor prezenta la activitatea biroului electoral al secției de votare din străinătate. În caz contrar, vor putea fi înlocuiți.

La alegerile locale din acest an, folosirea în premieră a sistemului de informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal a fost un pas important pentru prevenirea votului multiplu și, în primul rând, pentru schimbarea percepției cetățeanului despre procesele electorale, pentru că sistemul a descoperit imediat și a blocat orice tentativă de vot multiplu. Orice cetățean a avut acces online, în timp real, la datele privind prezența la vot. Acest sistem informatic va fi aplicat la toate alegerile viitoare, deci și la cele parlamentare din acest an„, potrivit oficialului român.