Acasă Alte comunitati Andrei Alexandru Pantea și Iolanda Vasile, la Festivalul Internațional de Film Est...

Andrei Alexandru Pantea și Iolanda Vasile, la Festivalul Internațional de Film Est European – BEAST 2023

ICR Lisabona susține participarea artistului Andrei Alexandru Pantea și a cercetătoarei Iolanda Vasile la cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Est European – BEAST 2023, care se va desfășura în perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2023, la Porto. Evenimentul este organizat de Asociația „PlusEastˮ, cu sprijinul Fondului Internațional Visegrad și a Primăriei Municipiului Porto, fiind primul festival de film din Portugalia dedicat în exclusivitate cinematografiei est-europene.

La invitația organizatorilor, Andrei Alexandru Pantea va prezenta programul de filme experimentale din cadrul Festivalului, joi, 28 septembrie 2023, și vineri, 29 septembrie 2023, la Cinema Batalha. Cercetătoarea Iolanda Vasile va susține materclass-ul Cinegeografia Socialistă: Africa – Europa de Est (Cinegeografia Socialista: África-Europa de Leste) sâmbătă, 30 septembrie 2023, la Casa Comum, Universitatea din Porto.

Andrei Alexandru Pantea este un artist vizual preocupat de intersecțiile dintre tehnicile grafice, procesele alternative de creare a imaginii, analogice și digitale. Extensiv, practica artistului cuprinde serii de cărți de autor, piese ceramice și proiecte fotografice. Cu o educație în artele grafice, animație și design grafic, a obținut titlul de doctor în arte vizuale în 2019, urmând școala doctorală a UNAGE Iași. Din 2023 este lector în cadrul specializării Grafică, UNAGE Iași. Preocuparea pentru imaginea în mișcare și film experimental, alături de sunet, s-a cristalizat prin participarea la evenimente și festivaluri de profil din Portugalia, Slovenia și România.

Iolanda Vasile este doctorand în Studii Postcoloniale și Cetățenie Globală și cercetător junior la Centrul de Studii Sociale, Universitatea din Coimbra (Portugalia), profesor de limba portugheză, coordonator și manager cultural la Centrul de Limbă Portugheză al Institutului Camões la Universitatea de Vest din Timișoara (România). Este curator de film de aproape 10 ani, încercând să facă legătura între lumea academică și cinematografie.

Programul Cinegeografia Socialistă: Africa – Europa de Est încearcă să ocupe un spațiu, deși emergent, care a fost puțin explorat în istoriografia și în dezbaterea publică privind istoria relațiilor dintre diferitele țări din Europa de Est și țările de pe continentul african care au adoptat modele socialiste în timpul războaielor de eliberare națională, precum și în perioada de după independență. Panoplia de filme selectate, însoțite de comentarii avizate, precum și masterclass-ul pe tema în cauză își propun să arate și să problematizeze diversitatea acestor relații din trecut pe axa sud-est și moștenirile lor în spațiile postcoloniale și post-socialiste de astăzi.

Structura festivalului este concepută într-un mod care poate oferi o colecție diversă de filme, ca parte a Competiției Oficiale, care cuprinde anul acesta patru secțiuni: EAST WAVE (film de ficțiune), EAST DOC (film documentar), ExperimentalEAST (film experimental) și Anima EAST (film de animație). De asemenea, în cadrul festivalului, se derulează o secțiune FOCUS COUNTRY – dedicată anul acesta Sloveniei, secțiuni precum VISEGRAD FILM HUB, sau CINEGEOGRAFIA, workshop-uri, mese rotunde, concerte și alte evenimente conexe. Toate acestea contribuie la aducerea unei selecții mai largi și mai complete de filme pe marile ecrane din Porto.