Acasă Cultura / Culte Andrei Cădere în elita mondială a artei abstracte

Andrei Cădere în elita mondială a artei abstracte

Andrei Cădere, unul dintre cei mai originali artiști români ai perioadei postbelice și, probabil, cel mai cunoscut artist român după Brâncuși, face parte din marea restrospectivă dedicată artei abstracte care s-a deschis în 15 ianuarie  la Whitechapel Gallery din Londra, unul dintre cele mai faimoase spații expoziționale din lume. Expoziția “Adventures of the Black Square: Abstract Art and Society 1915-2015” prezintă peste 100 de lucrări semnate de 80 de reprezentanţi de marcă ai artei moderne de avangardă, considerați definitorii pentru istoria artei abstracte. Prezența în expoziție a artistului român este susținută de Institutul Cultural Român din Londra.

Andrei Cădere (1934-1978) este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai artei conceptuale mondiale. Ca fiu al unui proeminent diplomat român, Andrei Cădere a suferit în primele decenii comuniste o existență marginală, sub supravegherea Securității. A emigrat în Franța în 1967 și, după mai mulți ani de căutări, a devenit o figură memorabilă a scenei culturale pariziene și nu numai. Mereu însoțit de faimoasele lui toiege sculptate și pictate, descinzând inopinat în cele mai neșteptate locuri, Cădere s-a impus drept unul dintre cei mai originali artiști conceptuali și performativi din arta contemporană, fiind în prezent artistul român cu cea mai mare circulație, pe plan mondial, după Brâncuși.

Galeria Whitechapel, una dintre cele mai prestigioase instituții de artă din lume, reprezentativă pentru arta contemporană mondială, este o galerie care, de-a lungul timpului, a contribuit decisiv la lansarea unor nume de seamă ale modernismului, precum Pablo Picasso, Jackson Pollock, Mark Rothko și Frida Kahlo, dar și a unor artişti contemporani de prim plan, printre care Sophie Calle, Lucian Freud, Gilbert & George şi Mark Wallinger.