Acasă Cultura / Culte Angel Tîlvăr alături de românii din Cernăuți la inaugurarea noului Centru Cultural...

Angel Tîlvăr alături de românii din Cernăuți la inaugurarea noului Centru Cultural Român: Va susține eforturile românilor să își afirme identitatea!

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a efectuat, în perioada 9 – 10 mai, o vizită la Cernăuți, în Ucraina, unde a participat la inaugurarea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, în cadrul festivităţilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Europei la Cernăuţi.

Cu acest prilej, demnitarul român a apreciat că noul sediu al Centrului Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” va fi una dintre casele spiritualității românești în Bucovina, în care membrii comunității românești să regăsească frumusețea culturii române. “Ne bucurăm că vom fi parteneri în acest proiect care va susţine eforturile românilor din oraşul şi regiunea Cernăuţi, şi nu numai, să îşi afirme identitatea”, a spus Angel Tîlvăr.

Totodată, ministrul delegat a apreciat că, prin programele dedicate învățării limbii române, cunoașterii literaturii și culturii române, creației în limba română și a spiritualității române în general, identitatea românească va fi afirmată și promovată cu mândrie în acest spaţiu deschis tuturor cernăuțenilor.

La ceremonie au fost prezenţi reprezentantul Preşedintelui României, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, care a dat citire unui mesaj al şefului statului. De asemenea, consulul general Eleonora Moldovan a transmis mesajul primului ministru al României.

Pe lângă reprezentanţi ai mediului asociativ şi comunităţii româneşti din Cernăuţi, au mai fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor regionale de stat şi locale din Cernăuţi, ai unor autorităţi locale româneşti.

Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” găzduieşte o librărie românească. Obiectivul principal al Centrului îl constituie activitatea de păstrare, afirmare şi promovare a identităţii româneşti şi promovarea imaginii României în regiunea Cernăuţi. DPRRP-MAE sprijină Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi”, ca proiect în cadrul sesiunii de finanţare ianuarie 2015.

În cadrul vizitei în Ucraina, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare a depus o coroană de flori la monumentul dedicat poetului Mihai Eminescu de la Cernăuţi.

Cu acest prilej, a fost evocată importanţa operei poetului naţional, ca punte între românii de pretutindeni și legătură către universalitate a culturii românești. Demnitarul român a menţionat că Mihai Eminescu este o icoană a românilor, care le-a dăruit cea mai frumoasă expresie a limbii române şi a transpus în cuvânt toate dorurile și năzuințele acestora ca oameni și ca popor. De asemenea, el a subliniat importanța pe care orașul Cernăuți o are în biografia și formarea artistică și intelectuală a poetului.

Programul ministrului delegate în Ucraina a cuprins și o întrevedere cu viceguvernatorul Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, Ruslan Senciuk, cu primarul oraşului Cernăuţi, Kaspruk Oleksey, şi cu un reprezentant al Consiliului regional Cernăuţi.

Angel Tîlvăr a amintit ca membrii comunităţii româneşti din Odesa au fost primii care au condamnat anexarea ilegală a Crimeei, anexare considerată ilegală şi contrară normelor de drept. Totodată, în contextul în care România a fost primul stat al UE care a ratificat Acordul de asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeană, oficialul român şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia în care Mircea Druc, cetăţean român, a fost împiedicat să îşi continue călătoria la intrarea în Ucraina.

Totodată, Angel Tîlvăr a subliniat importanţa pe care libertatea presei o are în condiţiile libertăţii de circulaţie şi accesului neîngrădit al jurnaliştilor la evenimentele pe care le consideră relevante. În acest context , ministrul delegat a solicitat punctul de vedere al oficialilor cu care s-a întâlnit, în ceea ce priveşte situaţia menţionată.

În cadrul întâlnirii demnitarul român şi-a exprimat dorinţa ca mesajele pozitive de la nivel înalt să fie preluate de administraţiile locale, care sunt importante în planul de reforme care are ca rezultat şi continuarea sprijinului internaţional pentru Ucraina. Ministrul delegat a amintit şi Acordul de mic trafic de frontieră, semnat pe 2 octombrie 2014 de prim-miniştrii din Ucraina şi România, care va intra în vigoare în mai 2015 şi va aduce beneficii concrete pentru aproximativ 2 milioane de cetăţeni.

A fost, totodată, menţionată şi păstrarea identităţii etnice, lingvistice şi religioase a comunităţilor tradiţionale de români, ca unul dintre obiectivele fundamentale ale statului român. În acest sens, ministrul delegat a solicitat sprijin autorităţilor în ceea ce priveşte acţiunile pe care mediul asociativ şi comunităţile le organizează, în aşa fel încât promovarea relaţiilor dintre România şi Ucraina să se transpună şi la nivelul acestora.

Pe lângă problemele legate de folosirea limbii române în sistemul de educaţie şi unificarea programei şcolare, ministrul delegat a solicitat sprijin autorităţilor locale şi regionale de la Cernăuţi pentru derularea proiectului DPRRP – MAE vizând reabilitarea Casei Aron Pumnul, un loc cu valoare simbolică specială pentru românii de pretutindeni.

https://www.facebook.com/viitorulilfovean.ro/timpromanesc/videos/447917668718311/?l=3736467077961386637