Angel Tîlvăr de Ziua Mondială a Educaţiei: Prin educație ne putem păstra...

Angel Tîlvăr de Ziua Mondială a Educaţiei: Prin educație ne putem păstra identitatea!

DISTRIBUIȚI

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a transmis un mesaj românilor de pretutindeni cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei, sărbătorită pe 5 octombrie.

Potrivit deminitarului, educația este originea culturii și civilizației şi trebuie să fie elementul central al oricărui proiect de țară care vizează România și al oricărei strategii pentru românii de pretutindeni.

Ștafeta educației impune conservarea unei moșteniri și a unui dat care ne pune în legătură cu strămoșii, ne oferă identitate și ne particularizează., Totodată, contribuie la îmbogățirea spiritualității și cunoașterii, prin creație și descoperire. Limba, cultura și civilizația sunt elementele esențiale ale identității unui popor, dar și formele prin care acesta rezonează în universalitate. Ele se regăsesc în tot ceea ce este uman. Educația oferă ordinul de măsură al fiecărei națiuni, al fiecărui stat, dimensiunea sa în istoria lumii. Educația produce progresul și dezvoltarea. Ea ne permite să intrăm în dialog cu ceilalți, să devenim o parte a efortului conjugat al comunității internaționale”, subliniază Angel Tîlvăr.

De asemenea, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare consideră că educația se referă la experiența umană, la lucrul cu oamenii și la formarea lor prin transmitere de cunoștințe, prin dobândire de abilități, prin însușirea unor valori : “Ea aduce în discuție familia și școala, în toate formele sale, dar și comunitatea și statul. Miza educației este foarte mare. Doar prin educație putem să construim un viitor mai bun și putem conserva moștenirea de cultură și civilizație pe care o avem. Prin educație ne putem păstra identitatea. De aceea, avem obligația sacră de a susține educația, de a deschide accesul la educație pentru cât mai mulți dintre semenii noștri, de a ne asigura că nimic nu pune piedici accesului la educație și că nimic nu periclitează continuarea acestui proces”.

În 2015 proiectele derulate de DPRRP în domeniul educaţiei însumează 1.885.635,60 lei, sumă semnificativ mai mare decât în anii precedenţi. În cadrul proiectelor care vizează educaţia au fost finanţate 50 de iniţiative în 19 ţări: 28 grădiniţe, şcoli şi lectorate, 15 şcoli de vară, tabere, conferinţe, seminarii, 1 studiu în domeniul educaţiei şi 5 proiecte privind dotarea unor unităţi de învăţământ, biblioteci etc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.