Angel Tîlvăr: Experienţa parlamentară letonă poate fi folositoare parlamentarilor români

Angel Tîlvăr: Experienţa parlamentară letonă poate fi folositoare parlamentarilor români

La 16 aprilie 2018, membri ai Comisiilor reunite pentru afaceri europene și politică externă ale Camerei Deputaţilor și Senatului au avut o întâlnire cu delegaţia Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Republicii Letonia, aflată în vizită oficială în România. Angel Tîlvăr a apreciat utilitatea întâlnirii la nivel parlamentar cu partenerii letoni, din perspectiva pregătirii președinției române a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, Letonia deținând această responsabilitate în semestrul I, 2015.Interesat de asigurarea uniformităţii şi a consensului politic în scopul bunei desfăşurări a Preşedinţiei României, deputatul Angel Tîlvăr, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, a lansat delegaţiei parlamentare letone invitaţia de a prezenta provocările şi dificultăţile întâmpinate în organizarea activităţilor din timpul deţinerii preşedinţiei Uniunii. Tîlvăr a apreciat că experienţa parlamentară letonă poate fi folositoare parlamentarilor români, din perspectiva similitudinilor contextului politic, dorind să afle de la membrii delegaţiei letone dacă au existat interferenţe sau disensiuni politice, ţinând cont că alegerile parlamentare şi preşedinţia consiliului UE au avut loc concomitent în Letonia, la sfârşitul anului 2014, respectiv începutul lui 2015. Similar, pe lângă deţinerea Preşedinţiei Consiliului UE, anul 2019 va fi şi un an electoral pentru România. Parlamentarii letoni au precizat că nu au existat discuţii politice, iar consensul politic între partide a fost general.

Oaspeţii letoni au vorbit despre necesitatea acumulării de experienţă prin trimiterea unor delegaţi în ţările care au deţinut anterior preşedinţia Consiliului UE, precum şi necesitatea de a folosi experţi în toate domeniile.

Totodată, Angel Tîlvăr a subliniat importanța generării de consens politic în contextul unor evenimente ca cel care a constituit subiectul întrevederii.