Angel Tîlvăr la Tirana: România va sprijini mandatul președinției bulgare a SEECP

Angel Tîlvăr la Tirana: România va sprijini mandatul președinției bulgare a SEECP

Ministrul delegat pentru românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a participat pe 22 mai, la Tirana, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud – Est (SEECP), organizată de către Albania, în calitate de Preşedinţie-în–exerciţiu (PiE) a SEECP .

În cadrul reuniunii au fost discutate evoluţiile politice recente din regiunea Europei de Sud-Est, precum şi progresele înregistrate în parcursul de integrare europeană şi euro – atlantică a regiunii.

Reuniunea ministerială SEECP a andosat Declaraţia politică ce urmează a fi adoptată la Summit-ul SEECP la nivel de şefi de state şi guverne (Tirana, 26 mai 2015). În cadrul reuniunii a fost aprobat Raportul Anual al Secretarului General al Consiliului Cooperării Regionale (RCC), precum şi un nou mandat al Secretarului General RCC, Goran Svilanović.

În intervenţia sa, oficialul român a transmis un mesaj de apreciere faţă de Albania, pentru activitatea desfăşurată pe perioada deţinerii mandatului de Preşedinţie – în exerciţiu, cât şi pentru continuarea iniţiativelor şi obiectivelor promovate de România în mandatul anterior (iunie 2013 – iunie 2014). În acest context, a menţionat importanţa sprijinirii proceselor de reformă internă în statele din regiune, în special prin activităţi de cooperare în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, ca aducând beneficii concrete statelor angajate pe calea aderării la Uniunea Europeană.

Ministrul delegat Angel Tîlvăr a reafirmat importanţa SEECP ca principalul for politic al regiunii şi necesitatea creşterii vizibilităţii activităţii şi realizărilor sale. De asemenea, a subliniat importanţa procesului de eficientizare şi adaptare a Procesului la realităţile actuale, sprijinind continuarea procesului de reflecţie privind SEECP.

În context, ministrul Tîlvăr a subliniat necesitatea unei sinergii efective între SEECP şi RCC, prin asigurarea unei coordonări constante şi a unei complementarități a priorităţilor. Consolidarea rolului SEECP de coordonare politică în raport cu RCC şi continuarea anumitor priorităţi pe parcursul preşedinţiilor succesive ale SEECP pot contribui la realizarea acestui obiectiv. A fost, de asemenea, exprimat sprijinul României faţă de priorităţile şi activitatea viitoarei preşedinţii a SEECP – Bulgaria.

În cadrul declarațiilor de presă susținute alături de miniștrii de externe albanez şi bulgar, demnitarul român a evidențiat că dezvoltarea cooperării în SEECP este esențială în stimularea reformelor traversate de statele Europei de Sud – Est în parcursul lor către aderarea la UE și NATO. Totodată, ministrul Tîlvăr a salutat reperele de mandat ale viitoarei PiE bulgare, care va continua abordarea inițiată de PiE română a SEECP, 2013-2014, de corelare a activităților SEECP în consonanță cu agendele de integrare europeană și euro-atlantică.