Afirmarea şi păstrarea identităţii lingvistice, culturale și spirituale a comunităţilor româneşti de peste hotare este primordială, a subliniat ministrul delegat Angel Tîlvăr, în întrevederile pe care le-a avut, în perioada 27 februarie – 2 martie, în Italia. În cadrul vizitei oficiale, demnitarul român a avut mai multe întrevederi cu reprezentanţi ai autorităţilor din provinciile Ragusa şi Catania. Astfel, ministrul delegat a avut întâlniri cu Annunziato Varde, prefectul provinciei Ragusa, Federico Piccitto, primarul oraşului Ragusa, Iacono Giovanni, preşedintele consiliului local din Ragusa, Maria Guia Federico, prefectul provinciei Catania, Marcello Cardona, chestorul provinciei Catania şi cu Enzo Bianco, primarul oraşului Catania.
Oficialul român a menţionat preocuparea autorităţilor române şi a opiniei publice cu privire la potenţialele situaţii de discriminare, exploatare şi abuz la care ar fi supuşi cetăţeni români care trăiesc şi muncesc în anumite provincii din Sicilia. A fost evidenţiată necesitatea dezvoltării mediului asociativ românesc din zonă, astfel încât să crească impactul acţiunilor care promovează identitatea culturală, spirituală şi lingvistică a românilor. De asemenea, s-a apreciat că o reprezentare unitară în relația cu autoritățile poate conduce la eficientizarea activităților destinate reglementării elementelor de legalitate privind contractele de muncă.
Oficialii italieni au apreciat buna integrare a comunităţi româneşti și au accentuat interesul tuturor instituţiilor regionale şi locale din zonă pentru crearea unui mecanism care, prin colaborarea tuturor părţilor, să poată acţiona eficient şi rapid în scopul prevenirii şi soluţionării cazurilor de exploatare prin muncă. Totodată, au confirmat faptul că asociaţiile româneşti pot avea un rol important în comunicarea cu lucrătorii români, astfel încât aceștia să colaboreze cu autorităţile italiene în scopul îmbunătățirii nivelului asistenței și protecției acordate.
Părţile au constatat importanţa pe care biserica o poate avea în dezvoltarea unor mecanisme pentru reducerea situaţiilor de risc în care se pot regăsi românii care lucrează în agricultură. A fost pusă în evidenţă necesitatea colaborării la nivel interinstituţional şi dezvoltarea excelentelor relaţii bilaterale dintre instituţiile româneşti şi cele italiene.