Acasă Cultura / Culte Angel Tîlvăr: Programul de burse MAE, precum şi Bursele ”Eugen Ionescu” pentru...

Angel Tîlvăr: Programul de burse MAE, precum şi Bursele ”Eugen Ionescu” pentru studii doctorale şi cercetare postdoctorală s-au dovedit extrem de atractive

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a participat la 25 mai, la evenimentul de aniversare a Zilei Africii organizat, la Romexpo, de grupul ambasadorilor statelor africane.

În deschiderea evenimentului, ministrul delegat a salutat aniversarea a 52 de ani de la crearea, la 25 mai 1963, a Organizaţiei Unităţii Africane, actuala Uniune Africană – moment de o semnificaţie deosebită în istoria continentului african. Totodată, demnitarul român a evidenţiat relaţiile tradiţionale dintre România şi statele africane, insistând asupra dezvoltării unei noi etape de colaborare.

Oficialul român a menţionat că relaţiile cu statele africane reprezintă o componentă importantă a politicii externe româneşti, iar statutul de membru al Uniunii Europene al României constituie un element în plus care contribuie la dezvoltarea dialogului politic şi economic.

Programul de burse MAE, precum şi Bursele ”Eugen Ionescu” pentru studii doctorale şi cercetare postdoctorală s-au dovedit extrem de atractive pentru tinerii din Africa. De exemplu, de la lansarea programului ”Eugen Ionescu” în anul 2007, peste 470 de studenţi din 27 de ţări francofone din Africa, dar şi din Europa Centrală şi de Est sau din Asia, au beneficiat de burse de studiu în România; pentru anul universitar 2014/2015 au fost selectaţi 46 de studenţi” a precizat oficialul român.

Ministrul Tîlvăr a menţionat de asemenea, că România urmăreşte cu atenţie evoluţiile de pe continentul african şi contribuie activ la eforturile comunităţii internaţionale menite să ajute ţările africane în eforturile de promovare a proceselor democratice, soluţionare a conflictelor şi asigurare a unei dezvoltări durabile la nivelul întregului continent.„Suntem preocupaţi de expansiunea şi diversificarea reţelelor teroriste în Africa, de aceea, pentru un răspuns eficient, avem nevoie de un proces intensificat de reflecţie şi de instrumente adecvate. Pentru a crea un mediu mai sigur şi mai prosper în Africa trebuie să avem o înţelegere comună a magnitudinii ameninţărilor, să dezvoltăm cooperarea regională şi capacităţile instituţiilor locale”.

La eveniment au luat parte membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai comunităţii africane din România şi ai mediului de afaceri, universitar, reprezentanţi ai presei. Au susţinut alocuţiuni ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, și ambasadorul Regatului Maroc la Bucureşti, doamna Faouz el Achchabi, în calitatea sa de decan al corpului diplomatic african.