Acasă Cultura / Culte Angel Tîlvăr: Românii trebuie să își poată păstra și afirma identitatea românească,...

Angel Tîlvăr: Românii trebuie să își poată păstra și afirma identitatea românească, să poată vorbi limba română, să își urmeze tradițiile și obiceiurile

Cu ocazia Zilei Internaționale a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, sărbătorită în calendarul Națiunilor Unite pe data de 21 mai, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr a subliniat rolul pe care îl acordă țara noastră promovării identității și dialogului între diferitele grupuri etnice.

Diversitatea culturală este o trăsătură a unei societăți libere și deschise, în care toți oamenii se pot exprima și afirma liber. Este o condiție a dezvoltării și stabilității. România a înțeles acest lucru, iar minoritățile naționale din țara noastră se bucură de un cadru în care își pot manifesta specificul fără nici o opreliște, bucurându-se de sprijinul concret și substanțial al statului: ele beneficiază de reprezentare parlamentară din oficiu, prin organizațiile lor proprii, primesc fonduri pentru desfășurarea de activități și le este recunoscut dreptul de proprietate asupra patrimoniului deținut înainte de instaurarea regimului comunist. Membrii lor sunt perfect integrați în societatea noastră, păstrându-și identitatea și fără a fi supuși nici unei încercări de asimilare. Există învățământ în limba minorităților naționale, de la nivel preșcolar și, în unele cazuri, până la nivel universitar. Există, de asemenea, viață culturală în limbile minorităților naționale și, nu în ultimul rând, organizarea proprie a vieții religioase”, a spus oficialul român.

Angel Tîlvăr a vorbit și despre minoritățile românești din țările aflate în vecinătate, întărind interesul statului român pentru asigurarea unui tratament similar în ce privește conservarea și afirmarea identității acestora.

“Ne dorim ca, pe bază de reciprocitate, și minoritățile românești din statele din vecinătate să beneficieze de același tratament. În jurul granițelor României trăiesc, în comunități istorice, ca oameni ai locului, milioane de români: în Serbia, în Bulgaria, în Ucraina, în Republica Moldova și Ungaria, dar și în Albania, Grecia, Macedonia și Croația. Ei sunt o parte, pe care nu o putem uita, a spiritualității noastre. Acești români trebuie să își poată păstra și afirma identitatea românească, să poată vorbi limba română, să își urmeze tradițiile și obiceiurile și să poată să își practice religia după datinile strămoșești”, a mai adăugat ministrul delegat.

Adunarea Generală a ONU a declarat, în decembrie 2002, prin rezoluția 57/249, data de 21 mai ca zi internațională a diversității culturale pentru dialog și dezvoltare. Marcarea acestei zile contribuie la creșterea gradului de conștientizare a importanței dialogului intercultural, diversității și incluziunii.