Anka Moldovan, prima româncă din Parlamentul Regional al Comunității Madrid

Anka Moldovan, prima româncă din Parlamentul Regional al Comunității Madrid

Foto: El Pais

Anka Moldovan s-a născut în România, în anul 1976, și este prima persoană de origine străină care va face parte din Parlamentul de la Madrid (Asamblea de Madrid este Parlamentul Regional al Comunității Madrid), informează publicaţia spaniola El Pais.

Este licențiată în Istoria Artei la Universitatea Autonomă din Madrid, în 1998. Ea a aprofundat tehnica pictării icoanelor bizantine în România. Membră a Partidului Popular, Anka Moldovan o va fi înlocui pe colega sa de partid Josefa Aguado, cea care a fost deputat al PP în Parlamentul Regional. Aguado și-a anunțat demisia pentru a fi investigată referitor la atribuirea unui contract în Arganda del Rey, în 2007, pentru companiile din grupul Gürtel, fiind bănuită de presupuse infracțiuni de corupție, fraudă și deturnare de fonduri.

Moldovan, care este fiica unui preot ortodox, a candidat pe locul 69 pe lista cu care PP a participat la alegerile regionale din luna mai 2015 și nu fusese aleasă deputat. Pe lângă cariera politică, una dintre principalele pasiuni ale româncei este pictura. Ea și-a prezentat lucrările în diferite orașe, precum New York, Paris, Berlin, Porto, Bolzano, Sevilla, Santiago de Compostela și Madrid.

Publicaţia mai informează faptul că înainte să ocupe această nouă poziție, Moldovan a făcut parte din comitetul executiv al PP și a fost responsabilă pentru probleme legate de integrare și imigrație. Totodată, ea a lucrat la Centrul de Participare și Integrare (CEPI) din Alcala de Henares, predând cursuri de limbă spaniolă, dar și de istoria și geografia României pentru copii, „ca să nu piardă legătura cu originile lor“.

Astfel, noua deputată se alătură singurului primar român, Aurel Truţă, cel care conduce Primăria din Paramo de Boedo.

Întrebată de către jurnaliştii El Pais care sunt principalele proiecte în calitate de deputat, Moldovan a afirmat că se pune la dispoziția a ceea ce consideră președinta Comunității, Cristina Cifuentes, mai ales că s-a comportat corect în privința factorului uman și social, în special în problema înfrățirii între orașe și municipii ale Comunității Madrid cu provincii și orașe din România. „Trebuie să ne asigurăm că românii sunt conștienți că votul lor contează la fel ca și al altor cetățeni din Madrid.“ „Este o mare onoare, pe care o primesc cu entuziasm și emoție. Sper să pot fi un model pentru mulți alți compatrioți care sunt buni în atât de multe profesii, nu doar în politică. În cele din urmă, talentul iese la suprafață. Vreau să-i încurajez pe români să lupte, pentru că ceva bun îi așteaptă întotdeauna pe cei care lucrează“, a subliniat Anka Moldovan când a fost întrebată cum se simte în noua poziţie , de primă deputată de origine străină a Comunității din Madrid.