”Ansamblul monumental Calea Eroilor, realizat de Constantin Brâncuși, trebuie să capete recunoașterea universală pe...

”Ansamblul monumental Calea Eroilor, realizat de Constantin Brâncuși, trebuie să capete recunoașterea universală pe care o merită”

DISTRIBUIȚI

Dosarul “Ansamblul monumental de la Târgu Jiu – Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuși, a fost principalul subiect aflat pe agenda discuțiilor dintre Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO și Ministerul Afacerilor Externe, din 21 iunie 2022.

A fost o reuniune constructivă, dinamică, în care am identificat pașii concreți pe care Legislativul și Executivul îi pot parcurge împreună pentru atingerea acestui scop comun. Aici nu discutăm despre orgolii și patimi politice, ci vorbim de un obiectiv de țară, așa cum și sculptorul Constantin Brâncuși a creat pentru universalitate, a declarat deputatul Ana-Maria Cătăuță, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.

Deși noile politici UNESCO își au normele lor, sunt încrezătoare că, dacă ne canalizăm energiile spre același țel, depășim și acest obstacol. Sunt optimistă că factorii de decizie din România se vor implica pro-activ, atât la nivel de experți, cât și prin eforturi de diplomație culturală, pentru susținerea și promovarea dosarului, așa cum și noi o facem la nivelul Comisiei.

Sper că, după această reuniune, vom găsi calea corectă și  soluția optimă pentru ca Ansamblul lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu să capete recunoașterea universală pe care o merită, a precizat parlamentarul.

UNESCO a solicitat unor grupuri de experți independenți să analizeze dacă includerea în Lista Patrimoniului Mondial a siturilor asociate conflictelor recente respectă principiile și valorile UNESCO

Experții au fost unanimi și au recomandat neincluderea acestora, decizie care afectează și Ansamblul Monumental ”Calea eroilor” de la Târgu Jiu, pe lângă alte dosare din țări precum Franța, Belgia, Argentina etc.

Comitetul Patrimoniului Mondial a decis constituirea unui grup de lucru deschis, format din reprezentanți ai statelor membre, care să analizeze, independent de experți, dacă includerea siturilor asociate conflictelor recente respectă principiile UNESCO

După audierea opiniei statelor membre, concluziile grupului de lucru vor fi prezentate la cea de a 45-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, care va avea loc în 2022

În plus, se dorește ca fiecare memorial de război să fie analizat, caz cu caz, și prin prisma valorii sale universale, artistice, nu doar ca un memorial, situație care ar aduce, cu siguranță, într-o lumină favorabilă, Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.