Acasă Alte comunitati Ansambluri folclorice din estul Asiei, în premieră, la „Peştişorul de Aur” de...

Ansambluri folclorice din estul Asiei, în premieră, la „Peştişorul de Aur” de la Tulcea

1100 de invitaţi din 12 ţări s-au reunit, zilele trecute, la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor „Peştişorul de Aur” de la Tulcea. Ansambluri din Austria, Coreea și China, prin provincia Taiwan, dar şi 5 ansambluri din judeţul Tulcea au defilat în Piaţa Tricolor din municipiu.

Preşedintele Horia Teodorescu i-a întâmpinat pe artiștii veniți din țară și de peste hotare: „Mă simt deosebit de onorat să asist la această sărbătoare a tradițiilor populare din țară și de peste hotare, care, an de an, aduce în prim-planul vieții culturale tulcene modul simplu al strămoșilor noștri de a se exprima prin cântec și dans. Pentru că, să nu uităm, folclorul este oglinda timpurilor străvechi, păstrând obiceiuri specifice pentru fiecare moment important al vieții și culturii unui popor. Tot în acest an, se împlinesc și 25 de ani de la înființarea Ansamblului Folcloric «Dorulețul», pe care-l putem numi, fără a exagera, piatra de temelie a Festivalului «Peștișorul de Aur», acesta din urmă născându-se în anul de grație 1993, din dorința de a promova și de a purta spre excelență evoluția «Dorulețului». Pentru a organiza o manifestare de asemenea amploare, a fost nevoie de un efort supraomenesc, iar meritul este în întregime al maestrului coregraf Ștefan Coman, fără de care județul Tulcea ar fi mult mai sărac în evenimente cultural-artistice și căruia eu, personal, îi mulțumesc pentru dragostea pe care o manifestă față de folclor, dar și pentru pasiunea cu care a îndrumat de-a lungul timpului pașii tinerilor artiști pe această cale. În încheiere, țin să doresc mult succes tuturor participanților la această competiție și să felicit organizatorii acestui festival folcloric pentru evenimentul deosebit pe care ni-l oferă și-n acest an”, a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, citat de obiectivtulcea.ro

Evenimentul, inițiat de coregraful Ștefan Coman, este inclus din anul 1995 în calendarul Comitetului Internațional de Organizare a Festivalurilor de Folclor al UNESCO și se dorește a fi o sărbătoare a folclorului de pretutindeni, iar anul acesta a adus în România, pentru prima dată, ansambluri artistice din estul Asiei.