Acasă Asia Antonio Guterres: ”Este vitală evitarea oricărei acțiuni care ar putea duce la...

Antonio Guterres: ”Este vitală evitarea oricărei acțiuni care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”

SUA au avertizat că Iranul „va fi considerat responsabil” dacă va încerca acțiuni militare suplimentare împotriva Israelului sau a Statelor Unite în timpul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite de duminică.

„Statele Unite nu caută o escaladare”, a spus ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood. „Acțiunile noastre au fost de natură pur defensivă.”

SUA au cerut Consiliului de Securitate să condamne atacul Iranului asupra Israelului de sâmbătă. Wood s-a făcut astfel ecoul secretarul general al ONU Antonio Guterres care a afirmat duminică, în deschiderea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, că „este vitală evitarea oricărei acțiuni care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu… Acum este timpul pentru o reținere maximă”.

„Avem responsabilitatea comună de a angaja în mod activ toate părțile implicate pentru a preveni escaladarea ulterioară”.

Guterres a explicat că sesiunea de urgență a fost convocată de Israel în urma a ceea ce a descris drept „un atac direct lansat de Iran cu peste 200 de rachete de croazieră și rachete balistice către Israel, ceea ce reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional”.

Șeful ONU a adăugat că, într-o scrisoare separată, Iranul a declarat că a efectuat o serie de lovituri militare asupra obiectivelor militare israeliene „în exercitarea dreptului inerent al Iranului la autoapărare, așa cum este subliniat… în Carta ONU și în răspuns la atacul său armat din 1 aprilie 2024 împotriva sediilor diplomatice iraniene de la Damasc”.

Potrivit ultimelor rapoarte, Iranul a lansat sute de drone și rachete de pe teritoriul său spre Israel, majoritatea fiind interceptate. Mai multe rachete ar fi lovit pe teritoriul israelian, dintre care una a avariat o instalație militară israeliană din sudul țării.

„Și, în general, câțiva civili au fost răniți”, a raportat secretarul general, repetând condamnarea fermă a atacurilor și apelul său pentru încetarea imediată a acestor ostilități.

Reamintind responsabilitatea comună a comunității internaționale de a angaja toate părțile pentru a preveni escaladarea ulterioară, secretarul general al ONU a adăugat că există o responsabilitate similară de a asigura o încetare a focului umanitară imediată în Gaza, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor și livrarea fără obstacole a acțiunilor umanitare. ajutor.

A existat o altă responsabilitate comună de a opri violența în Cisiordania ocupată, de a detensiona situația de-a lungul Liniei Albastre și de a restabili navigația sigură în Marea Roșie.

„Avem responsabilitatea comună de a lucra pentru pace. Pacea și securitatea regională – și într-adevăr la nivel mondial – sunt subminate din oră în oră. Nici regiunea, nici lumea nu-și pot permite mai mult război”, a concluzionat Guterres.

Ambasadorul israelian Gilad Erdan a declarat că atacurile de sâmbătă seara au fost lansate din pământul iranian, precum și din Liban, Siria, Yemen și Irak.

Deși a subliniat că „afirmațiile false și nefondate” ale Israelului nu merită „nici un răspuns real”, ambasadorul Amir Saed Iravani a reiterat poziția consecventă a Iranului că nu urmărește escaladarea sau războiul în regiune.

„Operațiunea Iranului a fost în întregime în exercitarea dreptului inerent al Iranului la autoapărare. Această acțiune încheiată a fost necesară și proporțională. A fost precis și a vizat doar obiective militare și a fost realizat cu atenție pentru a minimiza potențialul de escaladare și a preveni vătămările civile”, a explicat ambasadorul.

Cu toate acestea, a fost regretabil, a spus el, că anumiți membri ai Consiliului, inclusiv SUA, Marea Britanie și Franța au ales să „închidă ochii la realitate” și să treacă cu vederea cauzele fundamentale care contribuie la situația actuală.

„Într-un comportament ipocrit, aceste trei țări au învinuit și acuzat în mod fals Iranul, fără a lua în considerare propriile eșecuri de a-și respecta angajamentele internaționale pentru pace și securitate în regiune”, a spus ambasadorul Iravani, spunând ceea ce el considera ca fiind „minciuni și dezinformare” folosite pentru a discreditează dreptul Iranului la autoapărare.