Acasă Cultura / Culte „Anul Brâncuşi” în Rep. Moldova, omagiu marelui sculptor

„Anul Brâncuşi” în Rep. Moldova, omagiu marelui sculptor

Expoziţia „Constantin Brâncuşi – pasărea măiastră” şi proiecţia documentarului Brâncuşi de Cornel Mihalache vor marca, în perioada  19 februarie – 24 februarie, inaugurarea „Anului Brâncuşi” în Rep. Moldova.Spectacolul Pasăre în văzduh este un omagiu adus marelui sculptor Constantin Brâncuşi, un spectacol de pantomimă special conceput pentru a pune în evidenţă frumuseţea şi expresivitatea acestui tip special de artă. În completarea mişcării scenice, actorul Nicolae Jelescu va recita versuri consacrate Măestrei lui Brâncuşi semnate de Lucian Blaga, Alexandru Căprariu, Nichita Stănescu şi Valeriu Matei şi câteva aforisme din Brâncuşi. Fundalul sonor va fi asigurat de fragmente muzicale din George Enescu, Ciprian Porumbescu şi Jules Massenet interpretate la vioară de Lola Croitoru. Coloana sonoră a fost realizată de compozitorul Liviu Ştirbu.

Decorul, scenografia şi concepţia grafică a spectacolului sunt semnate de artistul platic Iurie Matei, care a imaginat un spectacol bazat pe jocurile de lumini şi umbre, cu un decor minimalist dar foarte expresiv din pânză fluorescentă, cu proiecţii grafice din viaţa şi opera lui Brâncuşi pe fundal.

Reprezentaţiile vor avea loc: pe 19 şi 20 februarie la Teatrul Republican „Luceafărul” din Chişinău şi pe 21 februarie la Casa de cultură din oraşul Leova.

Expoziţia „Constantin Brâncuşi – pasărea măiastră” este realizată pe bannere şi va fi expusă în două exemplare. O variantă a expoziţiei va putea fi vizionată pe holul Teatrului Republican „Luceafărul” în perioada 19-20 februarie, iar începând cu 21 februarie, la Casa de cultură din Leova. Un alt exemplar al expoziţiei va fi vernisat la Galeria la Rond din spatele statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău, în data de 19 februarie, ora 11.00.

Proiecţia filmului documentar Brâncuşi (1996, regie Cornel Mihalache) va avea loc miercuri, 24 februarie 2016, ora 18.00 la Cinematograful Odeon din Chişinău.

Filmul se bazează pe un text real documentar, lucruri nu ‘spuse’ de Brâncuși, deci neatestate științific, ci scrise, notițe rămase la prieteni sau în custodia legatarilor testamentari. Toate fotografiile folosite în film îi aparțin marelui sculptor. Iar locurile de filmare sunt cele atinse de trecerea lui Brâncuși sau a operelor sale: satul natal Hobița, biserica Cișmeaua Mavrogheni din București în corul căreia a cântat, biserica română din Paris, unde a fost paracliser în primii ani, restaurantul Chartier, unde a spălat pahare să se poată întreține” , susţine Cornel Mihalache.