Acasă Alte comunitati Anul Cultural Ciprian Porumbescu, marcat printr-un concert susținut de Teatrul Muzical Ambasadorii...

Anul Cultural Ciprian Porumbescu, marcat printr-un concert susținut de Teatrul Muzical Ambasadorii la Bruxelles

Un concert de gală al Teatrului Muzical Ambasadorii va avea loc vineri, 2 iunie 2023, la sala de teatru a Primăriei din Saint-Gilles, Bruxelles, pentru a marca Anul Cultural Ciprian Porumbescu, an în care se sărbătoresc 170 de ani de la naşterea şi se comemorează 140 de ani de la moartea compozitorului. Concertul va fi susținut de soliștii: Andreea Bucur, Mihaela Vîrban, Octavian Ene, Silviu Mihăilă, Sergiu Namțu, Andrei Racu. Evenimentul se va desfășura cu sprijinul ICR Bruxelles, Ambasada României în Regatul Belgiei și Primăria Saint-Gilles (Bruxelles).

Violonist, compozitor și teolog, Ciprian Porumbescu (1853- 1883) a început studiul muzicii la Suceava, a continuat la Cernăuți și la Viena. Deși a trăit numai 30 de ani, a scris o serie de lucrări care au rămas în istoria muzicii românești. Printre cele mai cunoscute sunt „Balada pentru vioară și orchestră” op. 29,„Crai nou” – prima operetă românească (premiera în 1882),celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzică ce dă astăzi imnul naţional al Albaniei – „Hymni i Flamurit”, melodia fostului imn al României, „Trei culori”, valsurile „Zâna Dunării”, „Camelii”, „Serenadă”, „La malurile Prutului”, „Altarul Mănăstirii Putna”, „Inimă de român”, „Odă ostaşilor români” şi altele.

Teatrul Muzical Ambasadorii (TMA) este una dintre cele mai noi instituții publice de spectacole și concerte din România, sub patronajul Ministerului Culturii, care oferă un repertoriu diversificat, jucat de cele mai multe ori cu casa închisă: muzică, teatru și balet într-un melanj cultural-artistic deosebit. În plus, instituția își propune să dezvolte programe educaționale pentru copii și adolescenți care să crească diversitatea culturală și accesul la cultură, dar și să ofere noi produse cultural-artistice aliniate strategiilor culturale actuale din întreaga lume, cu accent pe valorizarea creației muzicale și interpretative românești. De asemenea, încă de la înființare, Teatrul Muzical Ambasadorii își asumă rolul de podium de lansare pentru tineri absolvenți ai învățământului vocațional artistic și le oferă mediul propice pentru a-și manifesta creativitatea, talentul și cunoștintele în domeniul artelor spectacolului.

Construită în stil „Neo-Renaștere”(1904), clădirea primăriei ocupă o suprafață de 4.267 m2. Concepută în atmosfera optimistă a Belle Epoque, au fost chemați cei mai buni artiști să ilustreze convingerea că progresul umanității se va face prin Artă, Știință, Educație, Democrație, Muncă. La exterior, cât și la interior, clădirea este bogat decorată cu sute de sculpturi, fresce și picturi care îi dau aspectul unui adevărat muzeu. Pe lângă activitățile specifice, primăria găzduiește activități socio-culturale, devenind un element cheie al sistemului de infrastructură culturală prezent în centrul istoric al comunei Saint-Gilles prin evenimentele pe care le generează și diversitatea de public pe care îl atrage.Clădirea, ’loc de viață, artă și memorie’, bogată în istoria, arhitectura și amenajarea sa, poate fi adaptată unui mare număr de activități. În Saint-Gilles, există nu mai puțin de 130 de naționalități diferite. Acest mix multicultural, în care nicio comunitate nu prevalează asupra celorlalte, creează o bogăție inestimabilă, atât pentru Saint-Gilles, cât și pentru Bruxelles.