Anul trecut se putea aplica retroactiv scăderea prețului la energie electrică, acum...

Anul trecut se putea aplica retroactiv scăderea prețului la energie electrică, acum nu

DISTRIBUIȚI

Anul trecut, în aceeași perioadă, ca urmare a demersului realizat de Asociația Energia Inteligentă (AEI), în care se arăta că prin efectul legislației prost realizate și cu sprijinul autorităților consumatorii de energie electrică urmează să achite prețuri mult mai mari la energie electrică după 1 ianuarie 2021, autoritățile au sărit în ajutorul consumatorilor cu o normă care se aplica retroactiv.

Ministerul Energiei și ANRE au stabilit un plan de acțiune prin care consumatorii de energie electrică să beneficieze retroactiv de prețuri mai mici la energie. Prin Ordinul ANRE nr. 5 din 20 ianuarie 2021 se stabilea că ”furnizorii de ultimă instanță pot să aplice clienților casnici din serviciul universal, fără discriminare și condiționalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021”. Astfel, Ordinul publicat în MO, în 20 ianuarie 2021 prevedea aplicarea retroactivă a unor măsuri de reducere a prețului la energie electrică de la 1 ianuarie 2021. Atunci se putea deoarece furnizorii erau cei care trebuiau să dea banii înapoi retroactiv.

Anul acesta, când ar trebui să dea banii pentru compensație retroactivă statul, nu se mai poate. Exact aceiași oameni vin cu o dublă măsură în decurs de un an.

Oricum noile plafoane/compensări din noua OUG vor aduce aceeași retorică și aproximativ aceeași rumoare la consumatori când vor veni în martie facturile la gaze. AEI apreciază că vor beneficia de plafonare cca. 30% dintre consumatorii casnici de gaze care au preț de peste 0,31 lei/kWh, respectiv 70% nu vor beneficia de noua plafonare la gaze. De compensație vor beneficia cca. 45-55% dintre consumatorii casnici de gaze,  25% dintre consumatorii casnici de gaze nu se încadrează în noile condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație, iar cca.20 – 30 % dintre consumatorii casnici au prețul gazelor în anul acesta sub limita prețului impus de lege pentru care se acordă compensație și nu vor beneficia de nicio compensație.

Romanii, când le vor veni facturile la gaze în martie 2022 cu noile plafonări/compensări, vor achita facturi în medie cu 30 – 40% mai mari comparative cu aceeași perioadă din 2021.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.