„Arheologia Memoriei: Cărțile Pământului” la Muzeul Național de Artă al Moldovei

„Arheologia Memoriei: Cărțile Pământului” la Muzeul Național de Artă al Moldovei

DISTRIBUIȚI

Expoziţia de sculptură „Arheologia Memoriei: Cărțile Pământului”, semnată de artistul român Vlad Basarab va fi prezentată, în perioada 25 martie – 17 aprilie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Aceasta face parte dintr-un circuit de expoziții (instalații multi-media cu sculpturi din lut și ceramică, precum și video art) prezentat în varii stadii de investigare, precum și conferințe din ciclul „Arheologia Memoriei”inițiat în 2013 la West Virginia University Creative Arts Center, continuat în 2015 la ICR New York și la Pittsburgh Center for the Arts, Muzeul Național Brukenthal (2015-2016) și în 2016 la Muzeul de Artă din Arad. Expoziția va fi ulterior prezentată în octombrie la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia/București.

Ideea proiectului o reprezintă cultura ca bază a civilizației, expoziția având un caracter educațional prin folosirea pământului ars și nears în construirea unui sit arheologic în formă de bibliotecă arhetipală din cărți de ceramică. Cartea ca simbol sintetizează istoria cunoașterii și a memoriei colective.

Cărțile din seria „Arheologia Memoriei”sunt în mod simbolic lăsate nescrise pentru a sugera absența, uitarea și a inspira publicul să-și imagineze ce ar putea conține. Cărțile sunt simboluri, instrumente ale memoriei. De la începutul istoriei a existat o legătură strânsă între cuvinte și lut, primele forme de scriere fiind pe tăblițe de lut. Noţiunea de timp istoric și permanență, dată de cărțile din ceramică, apare în contrast cu vulnerabilitatea culturii și cunoașterii, sugerate de proiecții video care documentează procesul de degradare și eroziune al unor cărți din lut sub acțiunea corozivă a apei.

Vernisajul expoziției va avea loc va avea loc vineri, 25 martie, ora 15:00 la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.