Acasă Cultura / Culte Armonii interetnice, prin poezie

Armonii interetnice, prin poezie

Sursă foto: Vladimir Acatrini

Ziua Internațională a Poeziei a fost marcată printr-o întâlnire cu scriitorii români şi la Cernăuți, evenimentul desfăşurându-se la Biblioteca Științifică Regională „Myhailo Ivasiuk din inițiativa Societății Scriitorilor Români din Cernăuți – anunţă BucPress.

Astfel, în cadrul acestei întruniri, au participat elevi de la școlile cu limba română de predare din zonă, cititori, ziariști, admiratori ai cuvântului frumos.

În deschiderea manifestaţiei culturale, Ilie T. Zegrea, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți a menționat rolul poeziei și literaturii în păstrarea și valorificarea identității naționale românești din regiunea Cernăuți. De asemenea, la această întrunire au luat parte elevi de la școlile cu limba română de predare din zonă, cititori, ziariști, pasionaţi de arta scrisului.

Totodată, Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuți, a subliniat faptul că poezia reprezintă un element al coeziunii sociale și armoniei interetnice. În acest sens, consul general a recitit în fața cernăuțenilor versuri de Mihai Eminescu în limba ucraineană (traducere de Nina Matvienko) și de Taras Șevcenko în limba română (traducere de Ion Cosmei), demonstrând că literatura unește sufletele, și nu dezbină.

Tot în acest context, de Ziua Internațională a Poeziei au fost prezentate mai multe apariții editoriale, semnate de autori români din Cernăuți în ultima perioadă de timp. Este vorba de volume de versuri de Mircea Lutic (analizate de Doina Bojescu), Simion Gociu (prezentate de Dumitru Mintecnu și Doina Bojescu) și Marin Gherman (analizate de Ilie T. Zegrea).

Au mai citit versuri Ilia Tomiuc, Vasile Bâcu, elevi ai școlilor de cultură generală din regiunea Cernăuți (Gimnaziul nr.6, Școala nr. 17 din Cernăuți ș.a.). La finalul acțiunii culturale, scriitorii români din regiunea Cernăuți au dialogat cu reprezentanții bibliotecilor raionale despre viitoarele proiecte de popularizare a literaturii române în localitățile mai îndepărtate de centrul  regional.