Arta încondeierii ouălor duce sărbătorile pascale în Suedia

Arta încondeierii ouălor duce sărbătorile pascale în Suedia

O expoziţie care însumează tradiţii şi obiceiuri tipic româneşti va fi vernisată vineri, 7 aprilie, la sediul ICR Stockholm, începând cu ora 17.30, pentru a marcha sărbătorirea Paştelui în Suedia.

Totodată, 8 şi 9 aprilie vor fi dedicate atelierelor practice de încondeiat ouă, care se vor desfăşura între orele 12.00 – 16.00, manifestarea culturală fiind încheiată duminică, 9 aprilie, la ora 15:00, cu o cuvântare pastorală a Preasfinţitului Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

Evenimentul urmărește prezentarea în Suedia a uneia dintre cele mai frumoase și apreciate tradiții românești, aceea a încondeierii ouălor, ridicată la nivel de artă, în mai toate regiunile ţării. De asemenea, expoziţia va fi prezentată de Paulina Popoiu şi Iuliana  Mariana Grumăzescu de la Muzeul Satului, iar atelierul va fi gestionat de artista popular Elena Hojda.

În ceea ce priveşte programul:

  • Casa Mică: Expunerea tipurilor de ouă încondeiate „bătrâneşti” şi „diversificate”,
  • Atelierul Meşterului Popular: Realizarea unui colţ de casă în care meşterul munceşte ouăle, Etapele prin care trece oul.
  • Casa Mare: Icoanele Paştelui, Costume populare româneşti, Covoare olteneşti.
  • Masa Paştelui: Ouă roşii vopsite, cozonaci, colaci, ceramică de Baia Mare,Planşe cu motive de pe ou.
  • Demonstraţii practice realizate de meşterul popular Elena Hojda
  • Ateliere pentru copii cu explicarea motivelor – realizate de meşterul popular Elena Hojda şi de muzeograful din partea Muzeului Satului, Iuliana Mariana Grumăzescu
  • Proiecţie foto-video cu activităţile realizate de muzeu pentru promovarea meşteşugului.

Paulina Popoiu este director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și președintele Asociației Muzeelor în Aer Liber din România.

Iuliana Mariana Grumăzescu are o experiență de 10 ani în domeniul muzeal și în organizarea de programe culturale, implicându-se în realizarea de expoziții de artă populară contemporană (Ţesături şi ceramică).

Elena Hojda, care a moștenit meșteșugul încondeiereii ouălor de la mama sa, a reprezentat Muzeul Satului la evenimentul Târgul Internaţional de Primăvară al Fundaţiei Caritabile CFAB – Londra, Marea Britanie în anul 2015, unde a prezentat arta încondeierii ouălor, fiind apreciată drept un “adevărat ambasador al meşteşugarilor români”.