Artă românească la Tel Aviv

Artă românească la Tel Aviv

Foto: ISRAEL21c

În perioada 28 aprilie – 2 mai 2018, la complexul expozițional Ganei HaTaarucha din Tel Aviv, se va desfăşura Târgul Internațional de Artă Contemporană Fresh Paint.

Galeria Sabot a fost selectată de organizatorii Târgului Internațional de Artă Contemporană Fresh Paint să reprezinte România, în cadrul secțiunii internaționale a Târgului, printr-un stand național unde vor fi expuse lucrări semnate de artiști români contemporani, colaboratori ai Galeriei, precum Radu Comșa, Răzvan Botiș și alții.

Daria Dumitrescu, curator și director al Galeriei Sabot din Cluj, și artistul plastic Radu Comșa vor fi prezenți la standul național unde vor susține prelegeri despre arta contemporană românească pentru publicul vizitator și vor promova și familiariza publicul israelian cu valorile artei contemporane românești.

Daria Dumitrescu (Pervain) (1976, Sibiu; trăiește și lucrează la Cluj-Napoca). Încă înainte de absolvirea studiilor universitare în 1999 (Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Departamentul de Jurnalism), Daria Dumitrescu a activat ca jurnalist (1995-1998) și mai apoi ca editor coordonator (1998-2001) al paginilor culturale ale ziarelor locale Mesagerul Transilvan și Monitorul de Cluj, a publicat poezie și texte critice despre teatru și artă în diverse reviste culturale (TribunaEchinoxApostrof) și a colaborat cu posturile de televiziune și radio din Cluj.

În 1996 a câștigat 4 premii naționale de literatură (premiul Colocviilor de Literatură Aiud/ Poezia Secolului XX; Premiul revistei Tribuna; Premiul Asociației Scriitorilor din Iași și Premiul revistei Hyperion).

Din postura de curator și director al Galeriei Sabot, Daria Dumitrescu a organizat peste 35 de expoziții, a participat la peste 22 de târguri internaționale de artă și a colaborat în diverse proiecte cu instituții, curatori, critici, artiști și operatori culturali din țară și din străinătate. În 2012, a fost co-curator (împreună cu Nicola Trezzi) al singurei expoziții internaționale de artă contemporană găzduite vreodată de Muzeul de Artă Cluj-Napoca – “Modern Talking” – expoziție care a adus în România 24 dintre cele mai importante nume ale picturii contemporane. În 2013, 2015 și 2016, Galeria Sabot a fost desemnată de renumita publicație Modern Painters din New York drept una dintre cele mai bune 500 de galerii din lume.

Radu Comșa s-a născut în 1975 la Sibiu. A urmat cursurile Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca (pe atunci Academia de Arte Vizuale Ion Andreescu) între 1994-1999 și a absolvit programul de masterat al aceleiași universități în 2001.

De atunci, artistul stabilit la Cluj a expus în diverse galerii și instituții de artă din țară și din străinătate și a participat la bienale și expoziții internaționale de anvergură, printre care: Bienala Art Encounters, Timișoara (2015); A few grams of Red, Yellow, Blue, Centrul pentru Artă Contemporană, Varșovia (2014); Hotspot Cluj – New Romanian Art, Arken Museum, Copenhaga (2013); European Travellers – Art from Cluj today, Műcsarnok | Kunsthalle Budapesta (2012); Estate, Galeria “Marianne Boesky”, New York (2012).