Artist român, în concert de free jazz la Madrid

Artist român, în concert de free jazz la Madrid

Concertul de free jazz “En la cuerda floja”, în interpretarea lui Andrei Kivu – violoncel; Chefa Alonso – saxofon și percuție; Jorge Frías – contrabas, se va desfășura în data de 1 decembrie, la ora 20:00, la Espacio en Blanco (Calle de Mira el Sol, 7, 28005 Madrid).

Andrei Kivu a studiat violoncelul în România cu Anca Vartolomei și cu Marc Coppey la Paris. A cântat ca solist cu Orchestre Royal de Wallonie (Mons, Belgia), New York University Orchestra (New York, USA), Katowice New Music Orchestra (Polonia), Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Simfonică Radio, Orchestra Philharmonia, Orchestra Academiei de Muzică din București, Silvestri Orchestra, Orchestre Traditions Musicales Francaises, New European Philharmonic Orchestra și altele.

A fost invitat să predea în numeroase rânduri la New York University (S.U.A., 2003, 2005, 2007), Academia de Muzică “Givat Ram” (Ierusalim, 2002, 2004, 2006, 2008), la “University of Minnesota” (S.U.A., 2008, 2010), precum și la “Cal Arts” (California, S.U.A., 2015) și la Academia de Muzică “Franz Liszt” (Budapesta, 2016).

A colaborat cu mari artiști precum: David Hykes, Sigfried Palm, Claude Delangle, Marc Coppey, Martine Joste, Stephane Gallet, Daniel Kientzy, Alain Charron, Nanae Yoshimura, Kifu Mitsuhashi, Alejandro Iglesias Rossi, Hector Ulise Passarella, Juerg Solothurnmann, Franziska Baumann, Evan Parker, Byron Wallen, Agnes Baltsa, Sarah Brightman, Richard Clayderman, Yoshiki etc.

De-a lungul carierei sale, a primit numeroase premii și distinctii printre care: The 2003 I.N.M.C. Award pentru “Outstanding Activities as a Performer, Teacher and Researcher on the New Music” , premiul “Uchimura 2002” (oferit de U.N.E.S.C.O.), “Premiul de Excelenta 2004” al UCMR, Premiul pentru Originalitate al festivalului de Jazz de la Cluj și multe altele.

Din 2001 este membru al “International School of Ki” (Marea Britanie.) iar din 2007 este membru al “Harmonic Presence Foundation” (New York/Paris).

Chefa Alonso este compozitoare, saxofonistă și percuționistă, axată pe improvizație. Este doctor în improvizație și compoziție liberă la Universitatea Brunel (2007). A participat la festivaluri de jazz liber și improvizație în Germania, Austria, Brazilia, Franța, Spania, Anglia, Mexic și Elveția. Este membru al grupului Sin Red, cvartetul de improvizație liber Uz, și membru al orchestrelor de improvizație LOE (London Improvisers Orchestra), Orchestra FOCO (Orchestra improvizatorilor din Madrid) și OMEGA (Orchestra de muzică spontană din Galicia).

Jorge Fríaseste este specialist în basul și contrabassul electric, a absolvit Conservatorul Superior din Navarra la specialitatea Jazz, cu basistul Marcelo Escrich, după ce a lucrat cu maeștri precum Richie Ferrer sau Pablo Mínguez. Abordează diferite stiluri, iar în prezent se alătură grupului Akafree, într-o cursă dedicată jazz-ului liber, cu care călătorește în Spania și Europa.