Artiști și designeri activi în România se întâlnesc la Viena la “ReRe....

Artiști și designeri activi în România se întâlnesc la Viena la “ReRe. Overriding Design with Art and Vice-Versa”

Până în 9 octombrie, la sediul din Viena al Institutului Cultural Român pot fi văzute lucrările unor artiști și designeri români contemporani, reunite în proiectul ReRe. Overriding Design with Art and Vice-Versa. Evenimentul face parte din cadrul celei de-a zecea ediţii a festivalului Vienna Design Week. Conceptul și selecția artiștilor aparţin curatorilor Roxana Gibescu şi Mihai Zgondoiu. Vernisajul expoziţiei a avut loc în 30 septembrie. Artiştii participanţi sunt: Vlad Berte, Cătălin Burcea, Ciprian Ciuclea, Arantxa Etcheverria, Cosmin Haiaș, Adelina Ivan, Cosmin Paulescu, Patricia Teodorescu, Imaculatura & Vika Tonu și Mihai Zgondoiu. În contextul centenarului DADA, proiectul ReRe oferă un prilej de interogare asupra multi- și intra-disciplinarității spre care se îndreaptă toate formele artistice.„ReRe. Overriding Design with Art and Vice-Versa prezintă lucrările unor artiști și designeri români contemporani ce se află la granița dintre cele două medii. Fie că este un artist ce abordează design-ul sau un designer cu preocupări artistice, obiectele rezultate transgresează mediul celuilalt. Aceste suprapuneri generează un tip de obiect artistic hibrid, experimental și de nișă, care nu declanșează o contradicție, ci oferă un potențial pentru re-contextualizare, re-formulare și re-gândire a imaginii.

Arta și Design-ul au aceeași origine, dar dacă design-ul este perceput ca având o aplicabilitate determinantă, arta este percepută ca fiind doar estetică, în ciuda faptului că își propune să pătrundă critic în mecanismele fine ale oricărui aspect al vieții. Intersecția lor, prin această dublă perspectivă de la marginea celeilalte discipline, poate produce obiecte relevante, riguroase, semnificative și vizionare, forme estetice și non-estetice desprinse din ready made-urile lui Marcel Duchamp.“ (Roxana Gibescu şi Mihai Zgondoiu)

Vienna Design Week este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de design din Europa şi aduce laolaltă atât specialişti din domeniu precum şi public larg, invitat să descopere şi în acest an peste 150 de evenimente: expoziţii, workshop-uri, proiecte participative, conferinţe şi tururi ghidate. Festivalul se remarcă prin caracterul său inovator, design-ul contemporan fiind abordat într-o manieră interdisciplinară. Sunt prezentate proiecte naţionale şi internaţionale din domeniile: arhitectură, design grafic, de produs, industrial şi design social. De asemenea, festivalul creează o platformă de dialog între reprezentanţii industriei creative şi artiştii participanţi.

O altă componentă importantă a festivalului o reprezintă axarea pe cooperarea cu reprezentanţi ai industriei creative din Europa Centrală şi de Est. Anul acesta sunt prezentate proiecte de design din trei ţări reprezentate în clusterul EUNIC Austria: România, Cehia şi Slovacia. Organizatorii au ales Cehia ca ţară invitată de onoare a ediției 2016. EUNIC Austria reuneşte 27 de institute culturale şi ambasade care dezvoltă proiecte comune, cu rolul de a promova înţelegerea şi diversitatea culturală europeană în societate. Începând din luna septembrie 2016, preşedinţia EUNIC Austria a fost preluată de Institutul Cultural Român de la Viena.